1. yle.fi
  2. Uutiset

Kannusteiden puuttuminen hidastaa filmituotantoa Lapissa

Suomessa ei ole vielä olemassa kilpailukykyistä kannustinjärjestelmää, mikä palauttaisi osan tuotantojen kustannuksista takaisin tuotannolle. Järjestelmä houkuttelisi yhä useampia tuotantoja myös Lappiin.

Lapin lääni
Elokuvan tekijät yhteiskuvassa
Ryhmä kansainvälisiä elokuvantekijöitä vieraili perjantaina Rovaniemellä. Vasemmalta Antonin Depardieu, Simon Baber, Johanna Karppinen, Nick Daubeny, Oliver Damian, Lotta Lanamäki sekä Bill Mountain.YLE / Tanja Männistö

Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskuksen projektipäällikkö Johanna Karppinen kertoo, että monet maat maailmalla kuten Ruotsi käyttävät kyseistä kannustinjärjestelmää. Tämän johdosta ulkomaiset tuotantoyhtiöt saattavat kaihtaa Suomea kuvauspaikkana.

- Se ei ole enää mikään bonus vaan normikäytäntö, että jonkin maan tai rahaston kautta tarjotaan tukea tuotannoille. Siinä me hävitään kyllä ihan selkeästi, Karppinen kertoo.

Ryhmä kansainvälisia elokuvantekijöitä tutustui tällä viikolla Lappiin ja alueen mahdollisuuksiin päästä tuotantojen kuvauspaikaksi. Ammattilaisissa oli joukossa kuvauspäälliköitä ja kuvausjärjestäjiä, jotka ovat työskennelleet sellaisten ohjaajien kuten Christopher Nolanin ja Quentin Tarantinon tuotannoissa.

Yksi vierailijoista oli saksalainen Oliver Damian, joka työskentelee Saksassa ja Puolassa tuottajana. Damian tuli vierailemaan Lapissa koska hän on kiinnostunut siitä kuvauspaikkana.

- Olen nähnyt tällä reissulla paljon Lapin maisemia mikä on ollut todella kiinnostavaa ja ainutlaatuista.

Damianin tuleva elokuva sijoittuu Venäjälle mutta hän ei halua kuvata sitä siellä. Damianin mukaan Lappi voisi olla sopiva paikka elokuvan ulkokuvauksille.

- Täällä Lapissa on hyvin samankaltaisia ympäristöjä kuin Venäjällä.

- Kysymys ei ole pelkästään maisemista. Kyse on myös rahasta ja siitä minkälaisia kannustimia voisimme saada, Damian viittaa muiden maiden käytäntöön.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Konttinen

Lue seuraavaksi