Eesti Maja tuo Viron Helsinkiin

Uusi Viro-keskus kokoaa useita virolaisia järjestöjä saman katon alle Helsingin Suvilahteen. Talon tarkoituksena on tarjota kattava tietopaketti Virosta.

Viro
Ihmisiä Viro-keskuksen avajaisissa.
YLE

Viro-keskuksen tarkoituksena on edistää Suomen ja Viron välisiä kulttuuri-, koulutus-, matkailu- ja taloussuhteita. Talossa työskentelee tusinan verran ihmisiä kuudesta eri järjestöstä. Jokainen tuo omalla panoksellaan Viroa tunnetuksi, esimerkiksi Viro-instituutti pyrkii herättelemään Suomen nuorisoa.

– Suomalaisella vanhemmalla sukupolvella kiinnostusta riittää, mutta nuorille se ei enää ole niin, Viro on vain yksi ulkomaa muiden joukossa, toteaa Viro-instituutin Helsingin johtaja Grete Ahtola.

Yksi tärkeimmistä kohderyhmistä ovat tietysti suomalaiset matkailijat, joille palveluitaan tarjoaa Viron matkailun edistämiskeskus. Yrityksiäkään ei ole unohdettu. Suomi on Virolle tärkeä kauppakumppani, sillä Viron viennistä viidennes rantautuu Suomeen.

– Suomen ja Viron väliset taloussuhteet on niin tiiviit, että useasti yritykset löytävät toinen toisensa. Meidän tehtävämme on lähinnä rohkaista siinä, ja sitten myöskin molempien maiden vahvan osaamisen löytäminen, sen yhdistäminen ja maailmalle vieminen, kertoo Viron elinkeinoelämän kehittämissäätiön Enterprise Estonian johtaja Valdar Liive.

Viro-keskus lisää Suvilahden kulttuuritarjontaa

Uudet tilat sijaitsevat Suvilahdessa vanhan kaasutehtaan alueella. Tilojen vuokraisäntä on Helsingin kaupunki, jolle Viro-keskuksen rantautuminen Suvilahteen sopii paremmin kuin hyvin. Alueelle rakennetaan hiljalleen varsinaista kulttuurin keskittymää.

– Olen ymmärtänyt, että kaupunki on oikein iloinen, että olemme tulleet mukaan tähän toimintaan. Itse taas olen oikein tyytyväinen siihen, että tässä on naapurusto täynnä kulttuurialan toimijoita, kuten tien toisella puolella KAVA, Kansallinen audiovisuaalinen arkisto eli entinen elokuva-arkisto, toteaa tilojen päävuokralaisen, Viron kulttuurin ystävien Tuglas-seuran toiminnanjohtaja Juhani Salokannel.