1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koristelevä verkkokalastajien kiusana Lappajärvellä

Lappajärvestä löydetty limainen Hyalotheca-koristelevä kiusaa alueen verkkokalastajia. Verkkokalastukseen on tulossa tauko.

Kotimaan uutiset
Lappajärvi.
Lappajärvi.Teemu Laitila / Yle
Lappajärvi
Verkkokalastukseen tulee tauko Lappajärvellä. Kuvaus ja editointi Anri Koski. (1:32)

Järvessä on havaittu levää monasti ennenkin, mutta nyt sitä on reilusti ympäri järveä.

- Sitä on niin paljon, että syksyn verkkokalastus on mahdotonta. Tänä vuonna levää on poikkeuksellisen paljon, harmittelee sivutoiminen kalastaja, Lappajärven kalastuskunnan puheenjohtaja Tuomo Savola.

Levä tarttuu verkkoon lujasti ja painaa näin raskaat verkot järven pohjaan. Pohjassa makaavat verkot eivät pyydä kalaa. Uudelleen Lappajärvellä päästään verkkokalastamaan, kun järvi on saanut jääpeitteen ja levä laskee järven pohjaan.

- Ei ne kalat sieltä minnekään karkaa. Ne ovat nyt järvessä säilössä, ja ne otetaan sieltä pois, kun verkkokalastaminen taas talvella on mahdollista. Pyydämme sitten pulskempia kaloja, Tuomo Savola kääntää asian parhain päin.

Ei vaikuta kalan makuun

Vaikka Lappajärvi on hiljentynyt syksyksi verkkokalastajista, uistimella kalaa vielä narrataan.

- Tämä koristelevä ei ole myrkyllistä, eikä levä vaikuta kalan makuun. Maku on pysynyt aitona, Tuomo Savola iloitsee.

Levän synty mysteeri

Koristelevän muodostuminen on pieni mysteeri. Sen myöntää muun muassa tutkija Anssi Teppo Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

- Syytä levän syntymiseen ei tarkkaan tiedetä, mutta ilmeisesti se liittyy veden täyskiertoon eli järven veden viileneminen saa aikaan ravinteiden pulppuamisen pohjasta levien käyttöön.

Tutkija Anssi Tepon mukaan ilmiö ei liity ainakaan suoraan rehevöitymiseen, sillä samaa levää on löydetty myös kirkasvetisistä järvistä. Lappajärvessä levää on ollut jo useana syksynä.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi