1. yle.fi
  2. Uutiset

Hitlerin Taisteluni määrättiin tuhottavaksi Tshekissä

Tshekkiläinen oikeusistuin on määrännyt tshekkiläisen kustantamon tuhoamaan Adolf Hitlerin muistelmateoksen Taisteluni koko painoksen. Asian oli vienyt oikeuteen saksalainen Baijerin osavaltio, jolla on Taisteluni- eli Mein Kampf -teoksen tekijänoikeudet.

kulttuuri

Prahalainen oikeusistuin määräsi kustantamoa vetämään tshekinkielisen Taisteluni-teoksen myynnistä ja tuhoamaan kirjat. Kustantamolla on vielä mahdollisuus valittaa tuomiosta.

Mein Kampfin julkaiseminen on kiellettyä Saksassa. Baijerin viiranomaiset pyrkiväti estämään sen julkaisun myös muissa maissa siinä pelossa, että äärioikeisto saisi teoksesta pontta aatteilleen.

Hitler kirjoitti Mein Kampfin vuonna 1924. Hän kertoi kirjassa muassa halustaan tuhota juutalaiset ja vallata Itä-Eurooppa.

Tshekki on yksi niistä Euroopan maista, joissa laki kieltää natsiaatteen levittämisen. Vuonna 2000 tshekkiläinen tuomioistuin langetti ehdollisen vankeustuomion ja kovat sakot toiselle kustantajalle Mein Kampfin julkaisemisesta ja kansanryhmien välistä vihaa lietsovista puheista.

Müncheniläinen nykyhistorian instituutti ilmoitti aiemmin tänä vuonna aikovansa julkaista Mein Kampfin vuonna 2015, kun Baijerin tekijänoikeudet laukeavat.

Instituutti kaavailee kirjasta versiota, jossa olisi runsaasti oheisviitteitä koulujen ja yliopistojen opetustarkoituksiin.

Baijerin osavaltio on sanonut tekevänsä parhaansa, ettei kirjaa julkaista vuoden 2015 jälkeenkään. Epäselvää on, olisiko julkaisu estettävissä natsipropagandan levittämisen kieltävän lain nojalla.

Lähteet: AP, Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius

Lue seuraavaksi