Romanov-suvun nuorimman tsaarin hauta löytyi

Venäläiset tutkijat ovat löytäneet tsaari Iivana VI:n haudan Holmogorista Arkangelista. Vuonna 1740 syntynyt Iivana nousi tsaariksi vain neljän kuukauden ikäisenä ja syrjäytettiin seuraavana vuonna.

Pietari Suuren tytär Elisabet kaappasi vallan Iivana VI:lta - tai käytännössä hänen äidiltään suurherttuatar Annalta Leopoldovna, joka oli poikansa sijaishallitsija. Koko perhe heitettiin vankilaan, jossa Iivana vietti lopun ikäänsä.

Elisabetin ohjeiden mukaisesti vanginvartijat surmasivat Iivanan, kun Venäjällä oli liikehdintää hänen nostamisekseen takaisin valtaistuimelle. Iivana oli 25-vuotias.

Myös Iivanan isä, Anna Leopoldovnan habsburgilainen prinssipuoliso Antony Ulrich, kuoli vankeudessa. Tarkka hautapaikka oli salainen, mutta tutkijat tiesivät etsiä sitä Holmogorista. Yllättäen he löysivät myös nuoren miehen sarkofagin.

Vainajan vasemmassa olkapäässä oli miekan pistojälki, mikä sai tutkijat epäilemään, että hän oli Iivana. Laboratoriotutkimukset vahvistivat olettamuksen, kertoo tutkimusryhmän johtaja Anatoli Karanin uutistoimisto Interfaxille.

Iivana VI oli viimeinen Romanov-suvun hallitsija, jonka hautapaikka oli tätä ennen tuntematon.