Poliisi varoittaa kummallisista nettihuijauksista

Poliisi varoittaa suomalaisia yleistyvistä identiteettihuijauksista poikkeuksellisen yksityiskohtaisella esimerkkitapauksella. Poliisin mukaan suomalaisnainen huijasi alaikäistä suomalaistyttöä kehittelemällä huiman tarinan ja keksimällä useita ihmisiä. Huijari ei kuitenkaan ole voimassa olevan lain mukaan syyllistynyt mihinkään rikokseen.

Kotimaa
Tuntemattoman henkilön kädet tietokoneen näppäimistöllä
Poliisi varoittaa internetin käyttäjiä väärällä nimellä esiintyvistä huijareista.

Identiteettivarkautta ei ole Suomessa kriminalisoitu, ja tämä tuottaa Helsingin poliisin virtuaalisen lähipoliisiryhmän mukaan päivittäin päänvaivaa rikosnimikkeiden arvioinnissa.

Helsingin poliisin kertomassa tapauksessa alle 18-vuotias tyttö oli luullut seurustelevansa Lontoossa asuvan suomalaissyntyisen miehen kanssa. Mies ja tyttö olivat olleet toisiinsa yhteydessä vain internetin välityksellä. Kun miehen ja tytön oli määrä viimein tavata, ilmestyi tytön ovelle parikymppinen nainen, joka väitti olevansa Lontoossa asuvan miehen siskopuoli.

Nainen kertoi miehen kuolleen edellisenä yönä. Keksittyyn mieheen rakastunut tyttö suri suuresti kuolemaa, ja suunnitteli osallistuvansa miehen muistotilaisuuteen. Myöhemmin huijaus jatkui, kun nainen alkoi keksiä uusia tarinaan liittyviä hahmoja, muun muassa kuolleen miehen isoisän, ex-tyttöystävän siskon ja ystävän. Kaikkina näinä henkilöinä esiintyi sama suomalaisnainen, joka käytti muutaman oikeasti olemassa olevan ihmisen henkilötietoja.

Nainen lähetti huijatulle tytölle mieheen liittyviä erilaisia muistoesineitä ja kirjeitä. Tarinan yhdessä vaiheessa huijari väitti tytölle, ettei Lontoossa asuva mies olekaan kuollut, vaan koomassa. Tarinan mukaan miehen perhe halusi kuolemasta valehtelemalla pitää tytön ja koomassa olevan miehen erossa toisistaan.

Lopulta asia tuli poliisin tietoon. Poliisitutkinnassa paljastui, että koko tarina oli suomalaisnaisen mielikuvituksen tuotetta. Teko ei poliisin mukaan kuitenkaan täytä minkään rikoksen tunnusmerkkejä, joten huijarinainen ei joudu rikosoikeudelliseen vastuuseen teostaan. Poliisitutkinnan perusteella kyseessä ei ole esimerkiksi seksuaali- tai talousrikos.

Nainen ei ole osannut kertoa teoilleen järjellistä motiivia. Tapaus on siirtynyt sosiaali- ja terveysviranomaisten hoitoon.

Lähteet: YLE Uutiset