"Enemmistö tutkimuksista viittaa kovan rasvan haitallisuuteen"

Yhdysvallat aikoo tiukentaa kansallisia kovien rasvojen ravitsemussuosituksia. Uuden suosituksen mukaan tyydyttyneen rasvan saannin tulisi olla seitsemän prosenttia kokonaisenergiasta, Suomessa suositus on kymmenen prosenttia. Ravitsemussuosituksen kanta rasvoihin on puhuttanut Suomessa viime aikoina. Monet ovat haastaneet käsityksen siitä, onko kovana tunnettu eläinrasva niin haitallista kuin sanotaan.

Kotimaa

Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa, että kovia rasvoja tulisi olla alle 10 prosenttia energiasaannista. Ravitsemussuositukset ympäri maailmaa noudattavat tätä linjaa.

Suomessa on viime aikoina vellonut keskustelu, ovatko kovat rasvat loppujen lopuksi niin pahoja kuin aiemmin on luultu.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen erikoissuunnittelijan Heli Reinivuon mukaan Yhdysvaltain tuore päätös tiukentaa suosituksia tukee aiempaa tutkimusta.

- Totta kai välillä tulee tutkimuksia, joissa esimerkiksi tutkimusasetelmista riippuvista syistä saadaan nollatuloksia tai erisuuntaisia tuloksia. Mutta jos laitetaan kaikki tutkimukset yhteen, enemmistö viittaa siihen suuntaan, että kova rasva on haitallista.

Suomessa kovan rasvan käyttö on vähentynyt vuosia. Esimerkiksi Ranskassa ihmiset käyttävät kovia rasvoja 16 energiaprosenttia, kun Suomessa vastaava luku on enää 12. Tämä on saavutettu pitkän työn tuloksena.

- Ollaan tultu alas vuosien myötä loistavasti. Nyt ei tarvita enää kuin pientä hienosäätöä, että ollaan hyvällä mallilla, Heli Reinivuo sanoo.

Suomalaisten voin käyttö kasvussa

Eräs syy Suomen hyviin lukuihin on voin käytön dramaattinen lasku. Kun 1970-luvun alussa suomalainen käytti keskimäärin 15 kiloa voita, vuonna 2007 määrä oli enää 2,5 kiloa.

Tämän jälkeen trendi on kuitenkin muuttunut. Viime vuonna suomalainen käytti kolme kiloa voita ja tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla voin käyttö nousi jälleen kahdeksan prosenttia. Erikoissuunnitelija Heli Reinivuo ei ole vielä huolissaan.

- Pientä kasvua on nähtävissä. Katsotaan sitten, mitä seuraavat ravitsemustutkimukset näyttävät.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos ei ole kieltämässä voita kokonaan suomalaisilta.

- Ei voida sanoa, että yksittäinen elintarvike on hyvä tai paha. Aina on kyse ruokavalion kokonaisuudesta. Periaatteessa kaikki elintarvikkeita voi syödä kohtuudella. Suosittelisin, että voi jätettäisiin sinne juhlahetkiin.

Lähteet: YLE Uutiset