1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brittitiedustelu varoittaa terroristeista

Useat ääriryhmät suunnittelevat terrori-iskuja Britanniaa vastaan, varoittaa Britannian turvallisuuspalvelun MI5:n johtaja Jonathan Evans. Iskujen mahdollisia tekijöitä ovat Somaliassa, Jemenissä ja Pakistanissa toimivat islamistiset liikkeet, mutta myös Pohjois-Irlannin tasavaltalaiset ovat suuri uhka.

Ulkomaat

Terroristien merkittävin kohde on vuonna 2012 Lontoossa pidettävät olympialaiset, MI5:n johto arvelee.

Harvinaisessa puheessaan MI5:n johtaja Jonathan Evans arvioi, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin yhdistymistä ajavat tasavaltalaiset ääriliikkeet saattavat iskeä Britanniaan olympialaisten aikana ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2001.

- Emme voi sulkea pois sitä mahdollisuutta, etteivätkö ryhmät laajentaisi iskujaan myös Britannian puolelle. Radikaalit tasavaltalaisryhmät ovat tehneet niin ennenkin, lausui Evans turvallisuusalan asiantuntijoille myöhään torstaina Lontoossa pitämässään puheessa.

Evansin mukaan tasavaltalaisten ryhmien uhkaa lisää se, että nykyisin niillä on mahdollisuus päästä käsiksi lähes minkälaisiin aseisiin tai räjähteisiin tahansa.

Somalian islamistit suuri uhka

Jonathan Evans varoittaa myös Somaliassa toimivasta ääriryhmästä ja sen jäsenistä. Al-Qaida-liikkeeseen yhteyksissä oleva al-Shabaab-ryhmä harjoittelee koko ajan Somaliassa. Järjestön leireille osallistuu useita Britanniassa asuvia tai siellä syntyneitä ihmisiä.

Evans muistuttaa, että Somalian tilanne on nyt hyvin lähellä sitä, millainen Afganistan oli ennen kuin siitä tuli terrorismin tyyssija.

- On vain ajan kysymys, kun kaduillamme liikkuu terroristeja, jotka nyt taistelevat al-Shabaab-ryhmän kanssa, Evans lausuu.

Yksittäisistä tekijöistä vakavimmaksi uhkaajaksi Evans nostaa Anwar al-Alwakin. Yhdysvaltain ja Jemenin kansalainen on todistetusti ollut usean terrori-iskun takana. Tiedustelupalvelua huolettaa myös se terroristien joukko, joka nyt palaa kotiinsa muutaman vuoden vankeuden jälkeen.

- Osa heistä palaa mitä todennäköisimmin takaisin ääriliikkeisiin, MI5:n johtaja Jonathan Evans sanoo.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi