Hyppää sisältöön

Japanin ulkoministeri vaihtuu

Japanissa keskustavasemmistolaista hallitusta johtava pääministeri Naoto Kan on vaihtanut ulkoministeriä. Turvallisuusasioiden asiantuntija Seiji Maehara korvaa Katsuya Okadan ulkoministeriön johdossa. Vanhassa hallituksessa Maehara oli liikenneministerinä.

Arvioiden mukaan kaikki muut hallituksen tärkeät ministerit säilyttävät paikkansa. Siten esimerkiksi puolustus-, talous- ja kauppaministerit eivät vaihdu. Muun muassa pääministerin tärkein apulainen, kansliapäällikkö Yoshito Sengoku piti paikkansa.

Kierrätykseen sen sijaan joutivat oikeus-, kauppa-, opetus-, terveys-, maatalous-, turismi- ja kuluttaja-asioista vastaavat ministerit.

Ulkoministerin paikan jättävä Katsuya Okada siirtyy Demokraattisen puolueen sihteeriksi.

Pääministeri Naoto Kan voitti tiistaina haastajansa Ichiro Ozawan Demokraattisen puolueen puheenjohtajaäänestyksessä. Jos Kan olisi hävinnyt, olisi Japani saanut jo kuudennen pääministerin kolmen vuoden aikana.

Kan sanoi kierrättävänsä ministereitä hallituksensa poliittisen suosion lisäämiseksi. Hallituksen suosio on ollut laskussa talouslaman takia ja siksi, että pääministeri on esitellyt pitkän leikkauslistan talouden tasapainottamiseksi.