1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Puola päästi Zakajevin vapaalle jalalle

Puolassa pidätetty tshetsheenipoliitikko Ahmed Zakajev on päästetty vapaaksi. Hän ei kuitenkaan saa toistaiseksi poistua maasta.

Ulkomaat

Puolan oikeusviranomaisten mukaan Zakajev saa odottaa vapaana tuomioistuimen päätöstä Venäjän esittämään luovutuspyyntöön. Venäjän mielestä Zakajev on terroristi, jonka rikoslistalla on muun muassa murhia ja ihmissieppauksia.

Britanniassa asuva Zakajev matkusti Puolaan huolimatta varoituksista, että hän saattaisi joutua pidätetyksi. Hän halusi osallistua kaksipäiväiseen tshetsheenipakolaisten konferenssiin.

Puolan pääministeri Donald Tusk kertoi Puolan radiolle, että kansainvälisten säännösten mukaan Puolan piti noudattaa tiettyjä määräyksiä. Tusk kuitenkin ilmoitti epäilevänsä suostuuko Puola Zakajevin luovutukseen Venäjälle.

-Nämä ratkaisut kuuluvat Puolan hallitukselle ja ne tehdään Puolan kansallisten intressien ja arvojen perusteella eikä muiden toiveiden mukaan, selvitti pääministeri Tusk..

Venäjä pitää Zakajevia terroristina

Tshetseniaa johtava, Moskovan nimittämä Ramzan Kadyrov vaatii Puolaa luovuttamaan Zakajevin Venäjälle. Hänen mielestään Zakajevin tuomitseminen on Venäjän asia. Myös ulkoministeri Sergei Lavrov ja ja duuman ulkoasiainvaliokunnan puheejohtaja Konstantin Kosatshev ovat antaneet samat lausunnot.

Venäjä on nostanut Zakajevia vastaan syytteitä useista rikoksista. Sen mukaan tshetsheenijoukoissa komentajana toiminut Zakajev osallistui terroritekoihin Tshetshenian sodan aikana 1990-luvulla.

Zakajev on asunut vuodesta 2003 Lontoossa saatuaan Britanniasta poliittisen turvapaikan. Hän on toiminut myös Tshetshenian maanpakolaishallituksessa.

Puola on arvostellut aiemmin voimakkaasti Venäjän Tshetshenia-politiikkaa. Tänä vuonna Puolan ja Venäjän välit ovat kuitenkin lähentyneet Puolan johtoa Venäjällä kohdanneen tuhoisan lento-onnettomuuden jälkeen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi