1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tulitikut

Kyllä Ykä hoitaa

Yrjö ”Ykä” Autio on varsin tunnettu persoona Heinolassa, sillä mies on mukana niin monessa. Tommolan asukasyhdistyksen puheenjohtaja keräilee tulitikkuaskien ohella moottorisahoja ja metsätyökaluja. Ympäristöviikon avajaisnäyttelyssa esillä on kahvipannuja.

Tulitikut
Mies joka ei osaa sanoa ei.
Yrjö Ykä Autio tämänkertaisen näyttelynsä äärellä Tommolan tuvalla Heinolassa.YLE / Markku Lähdetluoma

Yrjö "Ykä" Aution näyttely tulitikkuaskeista on esillä Heinolan Tommolan tuvalla (Kyminkatu 71) ainakin syyskuun ajan. Askien etiketit vievät vuosien taakse eri maanosiin. Ykällä kipinä tulitikkuetikettien keräilyyn syttyi jo kansakouluaikoina. Tuolloin opettajat antoivat tehtäväksi kerätä tikkuaskien etikettejä.

- Me saatiin niitä etikettejä lioteltua irti tikkuaskeista. Se oli vähän niin kuin koulun kilpailu kuka eniten kerää. Kyllä niitä minullakin oli aika lailla. Vintistä ja naapurista keräiltiin, Ykä muistelee.

Mies joka ei osaa sanoa ei

Työvuodet Stora Ensolla Heinolassa kestivät 40 vuotta. Eläkepäivinä tekemistä on riittänyt yllin kyllin. Ykä on mm. Tommolan asukasyhdistyksen puheenjohtaja, Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja, Kestävän kehityksen kansalaisfoorumin varapuheenjohtaja ja Vallanmetsän kalastuskunnan puheenjohtaja.

Lisäksi Ykä osallistuu mm. Paistjärven retkeilyalueen huoltoon ja on aktiivisesti mukana koiranäyttelyissä sekä pitää yllä pieneläinten hautausmaata Heinolassa. Yrjö Autio myöntää kuuluvansa ihmistyyppiin, joka ei osaa sanoa ei.

- Mä haluan olla ihmisten mukana ja sellaisessa missä toimitaan, ollaan ja eletään. Jos jää pelkästään sohvalle kauniita ja rohkeita katsomaan, niin ei siitä sitten tällä iällä enää noustakaan ylös, toteaa ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Ykä.

Lähteet: YLE Lahti / Markku Lähdetluoma

Lue seuraavaksi