Vantaan hääyön vetovoima hiipui

Vantaan Pyhän Laurin kirkossa perjantaina järjestetty massavihkimistapahtuma ei vetänyt hääpareja entiseen malliin. Viime vuonna liukuhihnahäissä alttarille asteli lähes sata paria. Nyt uusia avioliittoja solmittiin vain kolmekymmentä.

Hääyö
Häät
YLE24 / Meri Herttua

Hääyön vihkimiset alkoivat perjantaina iltaseitsemältä ja ne saatiin tehtyä puoleenyöhön mennessä. Paria kohti aikaa oli varattu viitisentoista minuuttia. Enimmillään alttarilla oli kolme paria samaan aikaan.

Vaikka vihittävien määrä romahti kolmannekseen viime vuodesta, ei pastori Heikki Leppä myönnä olevansa pettynyt. Idean isän mielestä kyse ei ole tapahtuman suosion lysähtämisestä, vaan viime vuonna alkaneen toiminnan vakiintumisesta.

– Nyt tämä tapahtuma oli itsensä kokoinen ja kaikki sujuu rauhallisesti. Viime vuoden ryysis oli poissa, mutta kyllä vihittäväksi tulleet parit olivat aivan yhtä innoissaan kuin ennenkin.

Jatkoa seuraa

Hääyöstä on tarkoitus tehdä pysyvä perinne Pyhän Laurin kirkossa. Leppä toivoo, että jatkossakin parien määrä pysyisi maltillisena.

– Voimme sitten keskittyä hyvään ja yksilöllisempään palveluun, kun ei ole niin kova kiire. Parien ei tarvitse tehdä ihan niin paljon kompromisseja. Toivottavasti määrä pysyy tässä haarukassa jatkossakin, niin ei tarvitse olla jotain varasuunnitelman varasuunnitelmaa siltä varalta, että ihmisiä on valtavan paljon.

Hääyön tarkoituksena on järjestää kirkkohäät ilman suurta humua ja taloudellista panostusta. Aivan ex tempore ei vihille voi hääyö-tapahtumassakaan sännätä, sillä laillinen vihkiminen edellyttää todistusta avioliiton esteiden tutkinnasta.

Lepän kehittelemä massavihkimismalli on otettu käyttöön myös useissa muissa Suomen seurakunnissa. Pastori on saanut keksinnöstään ensimmäisen ikinä myönnetyn Vantaan seurakuntien innovaatiopalkinnon.

Lähteet: YLE Helsinki