1. yle.fi
  2. Uutiset

Valosaaste sekoittaa lintujen parinvalinnan

Katulampuista ja rakennuksista luontoon leviävä valo haittaa lintujen elämää. Varsinkin aikaisin aamulla soidinlaulunsa aloittavat linnut voivat valosaasteen vaikutuksesta tehdä vääränlaisia parinvalintoja.

luonto

Saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijat vertailivat viiden eri laululintulajin yksilöitä luonnonmukaisissa metsäolosuhteissa sekä kaupunkien laidoilla, missä keinotekoinen valo vaikutti niiden elämään. Tutkimuksesta kertoo The Independent -lehti.

Yleinen havainto oli, että valosaaste aikaisti entisestään varhain laulamaan ryhtyvien lintujen soidinlaulua. Esimerkiksi kaupunkien punarinnat alkoivat laulaa keskimäärin 80 minuuttia aikaisemmin kuin metsissä asuvat lajitoverinsa.

Lintunaaraat ovat sukupolvien aikana oppineet, että poikkeuksellisen vahvat koiraat aloittavat soidinlaulun aikaisin. Tästä seuraa, että aikaisilla koirailla "syrjähypyt" ovat muita yleisempiä, eli ne parittelevat tavanomaista useammin muiden kuin niiden vakiintuneiden parittelukumppaneiden kanssa. Näistä "syrjähypyistä" on kehittynyt tavanomaista vahvempia yksilöitä.

Valosaaste sekoittaa tämän lajinkehitystä määräävän käyttäytymiskoodin, sillä keinovalon ansiosta mikä tahansa koiras voi aloittaa laulunsa aikaisin.

Valosaasteella on paljon muitakin seuraamuksia, joiden vaikutusta on vasta alettu tutkia. Pöllöjen määrä on romahtanut monilla alueilla, kun niiden ravinnonhankinnan kannalta tärkeä pimeys on kadonnut kokonaan. Samalla monissa suurkaupungeissa yleiset muuttohaukat ovat lisääntyneet todennäköisesti samasta syystä.

Muuttolintujen muuttoreitin on todettu muuttuneen siten, että linnut tekevät ylimääräisiä kierroksia, kun keinovalo sekoittaa niiden suuntavaistoa.

Oma vaikutuksensa luonnon kiertokulkuun lienee silläkin, että linnut syövät vuosittain miljardeittain katulamppuja kiertäviä hyönteisiä.

Aikaisemmin valosaasteesta ovat valitelleet lähinnä tähtitieteilijät, joille tähtien havaitseminen valoisalta taivaalta on yhä hankalampaa.

Valosaastetta voidaan yksinkertaisin keinoin vähentää. Olennaista on varmistaa, että esim. katulyhtyjen valo suuntautuu maahan päin, eikä leviä ympäristöön tai taivaalle.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi