Toistakymmentä kuollut väkivaltaisuuksissa Afganistanin vaaleissa

Afganistanin parlamenttivaaleja ovat varjostaneet kapinallisten iskut - maan sisäministeriön mukaan 14 ihmistä on kuollut väkivaltaisuuksissa. Väkivallan pelko on painanut äänestysprosentin noin 40 prosenttiin, mikä on kuitenkin korkeampi lukema kuin viime vuoden presidentinvaaleissa.

Ulkomaat
Afganistanilaispoliisi partioi vaalijulisteiden edustalla Jalalabadissa.
Afganistanin parlamenttivaaleissa nelisenkymmentä prosenttia äänioikeutetuista uskaltautui vaaliuurnille väkivallan uhasta huolimatta.

Taliban-kapinalliset ovat ampuneet raketteja useisiin kaupunkeihin, räjäyttäneet pommeja äänestyspaikoilla ja tehneet iskuja tienvarsipommeilla. Kaikkiaan yhdentoista siviilin ja kolmen sotilasliitto Naton sotilaan kerrotaan saaneen surmansa.

Esim. eteläisessä Kandaharissa maakunnan kuvernööri selvisi ehjin nahoin hänen autosaattuettaan vastaan tehdyssä tienvarsipommi-iskussa.

Talibanien väkivalta varjostaa

Taliban-kapinalliset ovat vaalien alla myös siepanneet useita vaalityöntekijöitä ja kehottaneet ihmisiä pysymään vaalipäivänä kotona.

YK:n Afganistanin-lähettiläs Saffan de Mistura arvioi, että väkivallan pelko on laskenut äänestysintoa etenkin eteläisessä Afganistanissa, joka on Taliban-liikkeen vahvaa aluetta. Sen sijaan muualla maassa hän kuvailee osanottoa vaaleihin melko innostuneeksi.

Yhdysvalloilla ja Natolla on Afganistanissa yhteensä noin 150 000 sotilasta, joista kymmenet tuhannet ovat osallistuneet vaalien turvaamiseen.

Vaalivilppiä epäillään

Afganistanin parlamenttivaalien järjestelyissä epäillään myös tapahtuneen vilppiä. Muunmuassa muste, jolla äänestäjän sormi merkitään äänestämisen yhteydessä, on tietyissä osissa maata pystytty helposti pesemään pois. Tämän on pelätty mahdollistaneen moneen kertaan äänestämisen.

Vaaleissa epäillään tapahtuneen myös muita väärinkäytöksiä. YK ja Yhdysvallat myöntävät ongelmat. Niiden edustajat kuitenkin korostavat, että on hyvä, että vaalit yleensä voidaan pitää. Arvellaan myös, että vaaleista tulee rehellisemmät kuin viime vuoden presidentinvaaleista.

Viranomaisten mukaan yli 90 prosenttia äänestyspaikoista pidettiin tämänpäiväisissä vaaleissa auki turvallisuusongelmista huolimatta. Vaaleissa on noin 2 500 ehdokasta ja 249 paikkaa jaossa 34 maakunnassa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset