1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Güntherit kunniaan

Kalapuikot, räkäjarrut, himohiihtäjät, güntherit, amikset, mursut, ylähuulen lämmikkeet. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Viiksistä on tullut jälleen muotia nuorten miesten keskuudessa.

Parturin rajaamat viikset ja leukaparta Kuva: YLE / Paavo Häikiö

Viikset herättävät keskustelua ja monenlaisia mielipiteitä. Jonkun mielestä ne ovat seksikkäät ja tekevät miehen. Toinen ei voi sietää kasvokarvoitusta ollenkaan. Viiksistä on jokaisella mielipide, sukupuoleen katsomatta.

Lappeenrannassa katugallupin tulos kallistui hieman enemmän negatiivisen puolelle. Nuoria naisia eivät viikset saaneet syttymään, sen sijaan iäkkäämpi rouva muistelee vaatineensa miestään kasvattamaan viikset heti takaisin hänen ajettuaan ne kerran pois.

Miesten mielestä viiksien kanssa täytyy olla parta. Pelkät viikset näyttävät kuulemma hassuilta.

Viiksillä pitää olla tarkoitus

Stylisti Teuvo Lomanin mielestä viiksien kasvattaminen kuuluu tiettyyn ikään.

- Kun karvat alkavat kasvaa, niin niiden halutaan antaa kasvaa. Niillä luodaan uskottavuutta ja lisää ikää.

Amisviiksiä Loman ei kuitenkaan suosittele kenellekään. Hänen mielestään kannattaa odottaa siihen asti, kunnes karvat kasvavat kunnolla.

- Viikset ovat tyylikkäät silloin, kun niillä on jokin tarkoitus. Monella ylähuulen ja nenän väli on liian iso tai liian pieni. Viiksillä saadaan silloin aikaan hyvää ilmettä kasvoille, Loman kertoo.

Viikset kertovat persoonasta

Teuvo Lomanin mielestä viikset eivät tule koskaan olemaan suuren enemmistön muotia, koska ne ovat kuitenkin melko persoonallinen juttu kasvoilla.

- Tiettyyn tyyliin muotoillut viikset kertovat miehen tyylistä ja ajattelutavasta. Esimerkiksi onko hän hevari tai herrasmies tai akateeminen, Loman luettelee.

Muotoilu on tärkeää

Viiksien kasvattamisessa tärkeää on myös niiden muotoilu. Lomanin mukaan on erittäin tärkeätä rajata viikset oikein. Pelkästään ylähuulen yläpuolella olevien viiksien täytyy loppua ylähuulen ulkoreunaan. Hyvä muoto on kaikkein tärkeintä.

- Viiksien muotoilulla saadaan kasvoihin todella terävää ja hyvää ilmettä tai sitten itsestään voi tehdä naurettava näköisen, Loman varoittaa.

Lomanin mielestä jokaisen täytyisi miettiä miksi viikset kasvattaa. Kaikille ne eivät sovi ollenkaan ja malliakin on syytä miettiä tarkkaan. Nuorelle miehelle hän ei esimerkiksi suosittelisi Veltto Virtasen vahattua mallia.

- Nuorille miehille suosittelen siistejä, linjakkaita, korkeintaan huulen levyisiä tai sitten aivan leukaan asti ulottuvia viiksiä.

Viiksien muotoiluun Loman suosittelee pieniä saksia ja viiksikampaa. Mitään aineita hän ei suosittele käytettäväksi, mutta hän kehottaa pesemään viikset ja parran aina kasvojen pesun yhteydessä.