1. yle.fi
  2. Uutiset

Israelin ulkoministeri haluaa maansa arabit Palestiinan alaisuuteen

Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman ehdottaa, että palestiinalaiset ottaisivat hallittavakseen Israelin arabiväestön tulevassa rauhansopimuksessa. Israel puolestaan liittäisi alueisiinsa Länsirannalle rakentamansa siirtokunnat.

Ulkomaat

Kovaa linjaa palestiinalaisiin ajava Lieberman haluaa määritellä Israelin ja tulevan Palestiinan valtion rajat niin, että Israelin arabit siirtyisivät palestiinalaishallinnon alaisuuteen. Israelissa on 1,3 miljoonan arabin vähemmistö.

Aiemmin Lieberman on vaatinut Israelin arabeille velvollisuutta vannoa uskollisuudenvala Israelin valtiolle, ehtona kansalaisuuden säilyttämiselle.

Juutalais-nationalistista Israel Beitenu -puoluetta edustavan Liebermanin ehdotuksen arvioidaan vaikeuttavan entisestään Israelin ja palestiinalaisten välisiä rauhanneuvotteluja.

"Israel kärjistää konfliktia"

Israelin arabivähemmistön järjestön edustaja Jafar Farah sanoo, että Lieberman haluaa kärjistää Lähi-idän konfliktia. - Jos Israel ei voi elää rauhassa arabivähemmistönsä kanssa, kuinka se voisi elää rauhassa alueen 400 miljoonan arabin kanssa, hän sanoi.

Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun mielestä palestiinalaisten kanssa tehtävään rauhansopimukseen on kirjattava Israelin tunnustaminen juutalaiseksi valtioksi. Netanyahu ei ole kuitenkaan kannattanut Liebermanin ehdotuksia kansalaisuuden viemisestä Israelin arabeilta.

Palestiinalaishallinto tavoittelee Palestiinan valtion perustamista niille alueille, jotka Israel miehitti vuoden 1967 sodassa. Käytännössä uuden valtion alueeksi on kaavailtu Jordan-joen Länsirantaa.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi