Sukunimikin on valinta

Nimen antaminen lapselle voi aiheuttaa vanhemmille harmaita hiuksia. Yhtä hankalaa voi olla myös valita kumman vanhemman sukunimi lapselle annetaan. Saksalaistutkijoiden mielestä vanhempien tulisi antaa lapselle harvinaisempi sukunimi eikä suoraan antaa lapselle isän nimeä.

sukunimet
Käsi kädessä sukunimien ympäröimänä
YLE

Saksalaistutkijat Harald Jockusch ja Alexander Fuhrmann pitävät tärkeänä, että maailman harvinaisia sukunimiä tulisi suojella jopa lainsäädönnällä. Tutkijoiden mielestä tavasta antaa lapselle aina isän sukunimi, tulisi luopua.

- Ajatus kuulostaa mielenkiintoiselta. Mielestäni tätä tapahtuu jo Suomessa, että vanhemmat miettivät kumman sukunimi olisi lapselle mukavampi ja harvinaisempi. Kaikille perheen lapsille tulisi kuitenkin antaa sama sukunimi, kertoo palvelupäällikkö Aila Forsblom Väestörekisterikeskuksesta.

Yleisin sukunimi Suomessa tällä hetkellä on Korhonen, joita löytyy maasta 23 243 kappaletta. Tilastoissa eivät näy kaksiosaiset nimet kuten Korhonen-Virtanen. Saksalaistutkijoiden ehdotus saattaisi lopettaa pitkien sukuniminen yleistymisen.

- Jos ohjattaisiin ihmisiä valitsemaan harvinaisempi sukunimi lapselle, niin varmasti nimistö rikastuisi. Nimen vaihtaminen on mahdollista jos haluaa vaikka ottaa sen sieltä suvun lähihistoriasta, Forsblom kertoo.

Nykyinen sukunimilaki on ollut voimassa Suomessa vuodesta 1985. Sukunimi on ollut kuitenkin pakollinen jo vuodesta 1921. Sukunimet alkoivat yleistyä Suomessa 1880-luvulla.

- Sitä ennen sukunimi kertoi enemmänkin siitä paikasta missä henkilö asui kuten pellonpää tai joenranta. Sukunimi ei ollut virallinen.

Väestörekisterikeskuksen palvelupäällikkö Aila Forsblomin mukaan sukunimet saattoivat ennen vanhaan kertoa kantajansa luonteesta, ulkomuodosta tai yhteiskunnallisesta asemasta.

- Osa sukunimistä on jäänyt ihan ymmärrettävistä syistä pois kuten esimerkiksi Pahaneuvonen ja Parkulainen. Näitä ei enää haluta ottaa käyttöön. Löytyy tietysti sellaisia kivoja nimiä, jotka kertoisivat oman suvun historiasta.

Lähteet: YLE Lahti