Virpi Majuri viihtyy rompetoreilla

Kolarissa Saarenputaalla asuva Virpi Majuri viihtyy kirppu- ja rompetoreilla. Eikä hän kuljeskele siellä ihan muuten vain. Virpi tekee taidetöitä ajan patinoimista esineistä ja työkaluista.

Kirpputorit ja myyjäiset
Oi niitä autoja!
Kolarilaisen Virpi Majurin intohimona ovat vanhat Amerikanraudat. Autojen merkkikylteistä syntyy haluttuja käyttöesineitä, vaikka pyyhe- tai avainnaulakoita.YLE / Jorma Korhonen

Virpiä tuo kirppu- ja rompetorien maailma on aina kiinnostanut. Aluksi hän vain ihan omaksi ilokseen rakenteli vanhoista esineistä kaikenlaisia "kummallisuuksia".

-Ja kun muutkin niistä kiinnostuivat, jopa ostivat niitä, niin rupesin suhtautumaan harrastukseeni vähän vakavammin, Majuri sanoo.

Virpi Majuri työstää käyttötaidetta ajan patinoimista ruosteisista ja hapettuneista metalliesineistä: kattiloista, kahvipannuista, lusikoista ja muista ruokailuvälineistä. Myös erilaiset työkalut ja pienet moottoreiden osat pääsevät taideteoksiin. Metallin lisäksi Virpi työstää puuta.

Virpin yritykselläkin on hauska nimi "PuuMuu". Se tarkoittaa puuta ja muuta.

Hauskoja tuulikelloja kattiloista ja lusikoista

Virpi Majurin pravuureita ovat hauskat tuulikellot. Mutta myös autojen kromisista nimilogoista on syntynyt suosittuja esineitä, muun muassa pyyhe- ja avainnaulakkoja. Eivätkä ne ole vain pelkkiä kirkkaita nimilogoja, vaan kauniisti puupohjalle sommiteltuja merkkejä. Usein töissä on mukana punainen sydän.

Virpin kertoo antaneensa sydämensä Amerikanraudoille, vanhoille amerikkalaisille autoille. Niitä hän käy näyttelyissä katsomassa eri puolilla Suomea.

Viimeksi näitä Virpin töitä nähtiin Muoniossa Pallaspäivillä. Töitä on esillä myös pysyvissä näyttelyissä, nyt muun muassa Enontekiöllä.

Seuraavaksi hitsausoppiin

Virpi Majuri aikoo pikkuhiljaa siirtyä jämerämpiinkin töihin, isomman raudan käsittelyyn.

-Sitä varten olen jo hankkinut hitsauslaitteen. Pitää ruveta opettelemaan, hän naurahtaa. Porat, sahat, sorvit ja hiomalaiteet ovat jo tuttuja ja odottavat käyttäjäänsä siististi rivissä työhuoneen pöydällä.

Virpi Majuri muutti aikoinaan Uudeltamaalta Vihdistä Lappiin ja asettui asumaan Kolarin Saarenputaalle.

-Nautin tästä luonnosta, komeista maisemista ja reiluista ihmisistä. Täällä on mukava olla, hän sanoo.

Lähteet: YLE Lappi / Jorma Korhonen