1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. avioehto

Avioehto silottaa eroa

Avioehtosopimuksella poistetaan avio-oikeus erotapauksissa tai toisen puolison kuollessa. Sopimus on avuksi avioeroissa, joissa yksi suurimmista riidanaiheista on omaisuuden ja varallisuuden jakaminen. Yhä useampi suomalaispari tekee avioehtosopimuksen.

avioehto
Vihkisormukset naisen ja miehen sormissa.
Yle

Monilla on jonkinlainen käsitys avioehtosopimuksesta, mutta asianajaja määrittelee sen näin:

- Avioehtosopimuksella poistetaan avio-oikeus. Avio-oikeudellahan tarkoitetaan puolison oikeutta toisen puolison omaisuuteen avioliiton päättyessä. Avioehtosopimus on tärkeässä asemassa myös toisen puolison kuollessa, jolloin sillä voidaan vaikuttaa omaisuuden jakoon, kertoo asianajaja Vesa Tähtinen.

Käytännössä siis avioliiton päättyessä eroon puolisoiden omistama omaisuus lasketaan yhteen ja jaon lopputuloksena kummankin puolison tulisi saada puolet yhteisen omaisuuden arvosta. Enemmän omistama puoliso joutuu näin ollen osituksessa antamaan vähemmän omistavalle puolisolle omaisuuttaan. Tähän jakoon voidaan vaikuttaa tekemällä avioehtosopimus, eli tällä voidaan merkittävästi vähentää riitelyä yhteisestä omaisuudesta.

- Suomessahan luovuttiin avioero-oikeudessa syyllisyysperusteesta parikymmentä vuotta sitten ja suuri osa riidoista liittyy juuri omaisuuden jakoon. Mikäli avioehtosopimus on voimassa, ei omaisuuden puolittamista tehdä – ainoastaan yhteinen omaisuus erotellaan.

- Avioehtosopimuksia tehdään esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, joissa toisella puolisolla on huomattavasti enemmän omaisuutta kuin toisella. Kyseeseen voivat tulla vaikkapa perheyhtiön osakkeet tai maatila, joiden omistus voidaan sitten turvata avioehtosopimuksella, täsmentää Tähtinen.

Avioehtosopimus ei ole lupaus avioerosta

Avioehtosopimus jää monilta tekemättä siksi, että oletetaan rakkauden kestävän ikuisesti, mutta myös siksi, että monet kokevat sen ennakoivan avioeroa.

- Eittämättä tuollainen ajatus tulee mieleen ja kieltämättä joku saattaa tulkita sen epäluottamuksen osoitukseksi itseään kohtaan, pohtii Tähtinen.

Suuri osa suomalaisten avioliitoista päättyy kuitenkin eroon, eikä ikuinen rakkaus aina olekaan niin ikuista.

- Arvioisin, että noin kolmannes aviopareista tekee avioehtosopimuksen, sillä kaikkeen tulisi kuitenkin varautua, myös siihen, että avioero saattaa joskus olla edessä, muistuttaa Tähtinen.

Avioehtosopimuksen voi tehdä myös itse, kunhan tietää mitä tekee

Avioehtosopimuksen tekoon ei aina tarvita edes lakimiestä, vaan sen voi tehdä myös itse. Voiko sen luonnostella käsin vaikka ruutupaperille?

- Kyllä sen niinkin voi tehdä. Se on kuitenkin tehtävä kirjallisesti ja siinä on oltava kahden esteettömän todistajan allekirjoitukset. Avioehtosopimus on aina rekisteröitävä maistraattiin, jotta se saavuttaisi oikeusvaikutuksia, opastaa Tähtinen.

Täysin vapaita käsiä ei avioehtosopimuksen tekijälle kuitenkaan myönnetä, eikä sen teossa saa hutiloida.

- Se on kuitenkin aika säännelty sopimus, eikä sitä voi tehdä aivan miten tahansa. Asiantuntemattomasti laaditulla sopimuksella voi olla myös sellaisia vaikutuksia, joita ei tulla edes ajatelleeksi, joten suosittelen kuitenkin ammattilaisten puoleen kääntymistä, muistuttaa Tähtinen.

Lähteet: YLE Lahti / Mikko Tuomikoski

Lue seuraavaksi