Hunajakarhu mellastaa Karstulassa

Hunajan makuun päässyt karhu mellastaa Karstulassa mehiläistarhalla. Paikallinen mehiläistarhaaja on menettänyt kaikki kahdeksan mehiläispesäänsä, kun makeannälkäinen karhu on iskenyt useampaan otteeseen tarhalle.

karhu
Karhu on tuhonnut kaikki mehiläistarhan pesät Karstulassa pohjoisessa Keski-Suomessa.
Karhu on tuhonnut kaikki mehiläistarhan pesät Karstulassa pohjoisessa Keski-Suomessa.YLE Keski-Suomi

Tapani Maanselkä on tuohtunut. Kahdeksan hyvinvoivaa mehiläispesää, joita hän on kasvattanut vuosia, ja jotka ovat tuottaneet kesä toisensa jälkeen runsaasti hunajaa, tuhoutuivat, kun makeankipeä karhu kävi mehiläistarhalle herkkuretkelle.

Näin kävi Maanselälle Karstulan Aho-Vastingilla pari viikkoa sitten. Kaikki pesät ovat hajallaan, ja kaikki mehiläiset ovat heittäneet henkensä.

- Vähän sitä ajattelee, että tuleekohan se tänne taas. Kotona Karstulan kirkonkylällä viime syksynä karhu kävi hajottamassa yhden mehiläispesän.

Tämänkertainen karhu oli Maanselän mukaan kuitenkin eri karhu.

- Siitä tiedän, että nyt se on syönyt kaikki toukat ja kaiken mehiläispesistä. Viime vuotinen karhu oli paljon nirsompi, se ei syönyt kaikkea, vain hunajan. Nähtävästi ollut hyvinkin nälkäinen karhu.

Maanselkä on mitannut tiellä olevia karhun tassunjälkiä. Kokoa niillä oli 14 senttiä.

- Se on siis sellainen 300-kiloinen.

Karhu jätti jälkeensä myös myllätyt sammalet ja joitakin läjiä jätöksiä mehiläispesien keskelle.

- Se on kauan täällä kaikessa rauhassa rellestänyt ja istuskellut.

Pelko lisääntyy

Lähiseudun asukkaat pelkäävät Maanselän mukaan yhteentörmäystä metsän kuninkaan kanssa.

- Ei mummot enää paljon mehtään mene, kun Suomea ajetaan EU-reservaatiksi; että miten ihmiset yrittää pärjätä karhujen seassa.

- Kaikille karhuille, jotka oppivat hunajalle, pitäisi saada kaatolupa ehdottomasti, Maanselkä sanoo.

Maanselkä saa valtiolta ilmaiseksi sähköpaimenet tarhansa ympärille, mutta on silti sitä mieltä, että karhujen määrää pitäisi vähentää.

- Alkaa tulla kohta kansalaistottelemattomuutta. Ei välttämättä paikalliset metsästäjät kauaa tällaista kattele. Yhdelle olivat kerrankin tehneet niin, että lihat laitettiin menemään Ruotsiin ja karhun panta venäläisrekan mukana Venäjälle. Kyllä tämmöisiä alkaa tapahtumaan, jos niitä liikaa on, Maanselkä ennustaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi