Juurekset ovat hävinneet kotikeittiöistä

Markettien juuresvalikoima on valitettavan suppea. Lanttua, selleriä ja palsternakkaa on saatavilla vain pieninä ja nahistuneina palasina, käärittynä kelmuun. Suomalaisten monipuolinen juuresten käyttö on aika hyvin onnistuttu hävittämään. Nyt se ehkä tulee uudemmin sitten ravintoloiden kautta tutuksi, arvioi keittiömestari Janne Juvonen.

Kotimaa
Juureksista on moneksi. Niitä voi käyttää esimerkiksi salaateissa sellaisenaan, erilaisissa wokeissa sekä leivonnassa.
Juureksista on moneksi. Niitä voi käyttää esimerkiksi salaateissa sellaisenaan, erilaisissa wokeissa sekä leivonnassa.YLE / Viivi Laakkonen

- Juureksia ei hyödynnetä suomalaisessa keittiössä niin paljon kuin olisi ehkä mahdollista. Jos yrität kaupasta ostaa juureksia, niin ei niitä siellä ole. Juurekset ovat jotenkin olleet poissa muodista, mutta nyt ne ovat ehkä tulossa takaisin.

Janne Juvonen toivoo, että tulevaisuudessa kaupoissa tuodaan juurekset kunnolla, kokonaisina, esille.

- Kuluttajatkin oppisivat niitä sitten käyttämään. Uskon, että juureksia ollaan halukkaita käyttämään monipuolisemmin myös kotikeittiössä.

Juureksista tunnetaan usein vain peruna, porkkana ja lanttu

Asiakkaille täytyy melkein aina kertoa, mitä he ovat syöneet. Ainakaan maullisesti ihmiset eivät oikeastaan pysty erottamaan esimerkiksi selleriä ja palsternakkaa toisistaan, sanoo Janne Juvonen.

- Monille se on aika yllättävää, miten makea joku palsternakkakin voi olla, ja miten mielettömiä pyreitä ja keittoja siitä pystyy tekemään. Aika usein nuo vaaleat juurekset, selleri ja palsternakka, ovat todella tuntemattomia. Porkkanan, perunan ja lantun tuntevat tietysti kaikki.

Syksy on juuresten aikaa

Raaka-aineiden puolesta syksy on yksi vuoden kohokohdista, keittiömestari Janne Juvonen iloitsee.

- Naattijuurekset ovat tietysti kesällä mieletön juttu, mutta kun saadaan taas sitä isoa, kunnon tavaraa, niin on se aina hienoa. Vuoden ympäri pyöritään kuitenkin niillä samoilla tavaroilla, niin ovathan ne olleet vähän heikossa kunnossa jo pitkän aikaa.

Janne Juvosen mukaan asiakkaat eivät osaa juuresruokia kuitenkaan vaatia tai kysellä. Usein juuresten saatavuus tulee asiakkaille vain iloisena yllätyksenä.

Punajuuressa on muun muassa kaliumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Porkkana ja bataatti ovat hyvä kaliumin ja beetakaroteenin lähde. Terveysvaikutusten lisäksi juureksista saa monipuolista ruokaa helposti, nopeasti ja ennen kaikkea edullisesti. Työssään Janne Juvonen käyttää monipuolisesti kaikkia juureksia, mitä kotomaa tarjoaa.

- Pihvin lisukkeeksi sopii esimerkiksi juurespyttipannu. Siinä käytetään selleriä, palsternakkaa, porkkanaa ja perunaa. Juureksista palsternakka on ehdoton suosikkini. Siitä saa todella hyvän pyreen kalan lisukkeeksi. Joukkoon lisätään vain hieman voita, ja se on siinä. Juuresten käsittely on äärettömän helppoa. Ennen kuin saat sen valmisruokapakasteen sulamaan, niin siinä ajassa on jo porkkanat, perunat ja muutkin juurekset pilkottu ja melkein kypsennetty, Janne Juvonen naurahtaa.

Lähteet: YLE Turku / Viivi Laakkonen