Tosi-tv tarvitsee sosiaalista omaatuntoa

Moni ihmettelee tosi-tv-sarjojen viestiä etenkin nuorille katsojille. Mitä rakentavaa nuoren elämän kannalta on siinä, että hän tulee hetkeksi julkisuudessa puheenaiheeksi tekemällä tv:ssä jotakin aivan pöljää, sekoilemalla kännissä ja mieluimmin vähissä pukeissa. Yksi ihmettelijöistä on suomalaisen viihteen monitoimimies Ilkka Talasranta.

televisio-ohjelmat
Kaukosäädin kädessä.
YLE

Itsekin tv-viihdettä käsikirjoittanut Ilkka Talasranta haluaa pohdintaa tosi-tv-sarjojen aihepiireistä.

- En todellakaan toivo, että sarjojen aihepiireissä mennään samaan suuntaan kuin Amerikassa tällä hetkellä. Huimimpia kokemuksista on, kun nuori teiniäiti kauppaa lastansa adoptoitavaksi tosi-tv-sarjassa 5-6 pariskunnalle, kauhistelee Talasranta.

Yhtä lailla Talasrannan mieli tulee mustaksi, kun hän katselee tv:ssa kännissä, vähäpukeisina sekoilevia nuoria. Hänen mukaansa ei voi olla nuoren kannalta kovin rakentava viesti, kun hänelle tarjotaan ponnahduslauta julkisuuteen tuollaisesta sekoilusta.

Talasrannan mukaan käsikirjoittamattomat tosi-tv-sarjat ovat yhtä kiinnostavaa seurattavaa kuin syksyn lehtien putoaminen maahan. Ne yksinkertaisesti köyhdyttävät mieltä ja myös tv-tarjontaa viemällä aikaa vakavasti otettavalta draamalta.

- Tosi-tv-sarjoissakin on hyviä ja huonoja. Hyvissä löytyy käsikirjoituksen kautta paineita, jännitteitä ja mielenkiintoa, kuvailee Talasranta.

Hän itse ei ole koskaan käsikirjoittanut tosi-tv-sarjaa, eikä ihan heti keksi, mikä sillä rintamalla voisi kiinnostaa.

Lähteet: YLE Lahti