Ahmadinejad kiistää iranilaisnaisen saaneen kivitystuomiota

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad kiistää, että aviorikoksesta tuomittu iranilaisnainen olisi koskaan saanut kivitystuomiota. Hänen mukaansa Saksassa on levitetty virheellistä tietoa, mikä sitten on aiheuttanut Iranin vastaista hälyä maailmalla.

Ulkomaat
Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad.
Abedin Taherkenareh / EPA

Ahmadinejad puhui asiasta yhdysvaltalaisen ABC-tv-yhtiön haastattelussa. Hänen käsityksensä on ristiriidassa Iranin viranomaisten aiempien lausuntojen kanssa, joiden mukaan 43-vuotias Sakineh Mohammadi-Ashtiani on tuomittu kuolemaan aviorikoksesta.

Kuolemantuomio määrättiin toimeenpantavaksi kivittämällä, mikä aiheutti maailmalla kiivaan vastalauseiden aallon.

Iranilaisten lähteiden mukaan naista syytetään myös osallisuudesta aviomiehensä murhaan. Iranin viranomaiset ovat kertoneet, että maan oikeuslaitos kuitenkin käsittelee tuomiota parhaillaan uudelleen.

"Naisella mahdollisuus valittaa"

Presidentti Ahmadinejad on New Yorkissa osallistuakseen YK:n yleiskokouksen vuosittaiseen istuntoon. Hän sanoi, että vaikka nainen todettaisiin syylliseksi, hänellä olisi mahdollisuus valittaa neljässä eri oikeusasteessa.

Nainen, jonka väitettiin olevan Mohammadi-Ashtiani, tunnusti viime kuussa Iranin tv:ssä aviorikoksen ja osallisuutensa miehensä murhaamiseen. Lännessä on vahvasti epäilty tunnustuksen aitoutta.

Ahmadinejad vaati iranilaisten vapauttamista

Haastattelussa käsiteltiin myös Iranissa vangittuina olevien amerikkalaismiesten tilannetta. Ahmadinejad sanoi, että miehet rikkoivat lakia ja heidän kohtalonsa on oikeuslaitoksen käsissä.

Iran on syyttänyt kahta pidätettyä miestä vakoilusta. Heidän kanssaan matkustanut Sarah Shroud vapautettiin viime viikolla ja hän päässyt Yhdysvaltoihin.

Ahmadinejad vaati haastattelussa Yhdysvaltoja vapauttamaan humanitaarisista syistä kahdeksan pidätettyä iranilaista. Presidentin mukaan pidätetyt on otettu kiinni laittomasti.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP