Tonttipula jatkuu sitkeänä

Asuntotonttien kysyntä ja tarjonta eivät edelleenkään vastaa toisiaan, selviää ympäristöministeriön, Kuntaliiton ja Rakennusteollisuuden tonttibarometrista.

talous

Pulaa on kaikenlaisista asuntotonteista, eli rivi-, kerros- ja omakotitalotonteista. Omakotitalotonteista on pulaa etenkin pääkaupunkiseudulla, kasvukeskuksissa ja osassa keskisuurista kunnista.

Barometrin mukaan tilanteeseen ei ole odotettavissa helpotusta, sillä tonttien kysyntä näyttää jatkavan kasvuaan. Tämä taas johtaa tilanteeseen, jossa tonttien hintojennousu jatkunee.

Eniten asuntotonttien hintojen odotetaan nousevan pääkaupunkiseudulla.

- Barometri vahvistaa, ettei tonttipulaan ole löytynyt ratkaisua, toteaa maankäyttöinsinööri Matti Holopainen Suomen Kuntaliitosta.

- Pääkaupunkiseudulla ongelmana on lisäksi se, että yksityisessä omistuksessa on vapaata tonttimaata, jolle ei kuitenkaan rakenneta, Holopainen jatkaa.

Barometri kartoitti myös liike-, toimisto-, teollisuus- ja varastotonttien tilannetta. Niiden kysyntä on kasvanut tämän vuoden aikana. Kuntien mukaan tarjontaa olisi lisättävä, Rakennusteollisuus ei yhdy tähän näkemykseen.

Barometriin kerättiin vastaukset 54 kunnan tonttiasiantuntijalta ja 35 talonrakennusteollisuuden edustajalta. Tonttibarometrin kysely suunnattiin nyt ensi kertaa myös rakennusyhtiöille.

Lähteet: YLE Uutiset