Rantojen karjatilojen ympäristölupiin tiukennuksia

Rantavesissä vilvoittelevat lehmät ovat harmistuttaneet muita vesistöjen käyttäjiä. Rantavesien käytöstä ei saisi aiheutua terveys- eikä ympäristövaaraa eikä kohtuutonta rasitusta naapureille.

ympäristöluvat
Lehmä tutkii kameraa
Yle

ImatraRantavesissä vilvoitelleet lehmät aiheuttivat valituksia viime kesänä Imatran seudulla. Ympäristötoimeen tuli yhteydenottoja useammasta paikasta Parikkalasta Simpelejärven rannoilta sekä Ruokolahden Virmutjoelta. Etenkin Joukion karjan laidunnus on harmittanut vesien käyttäjiä jo pitempään.

Vesilain mukaan vesistöä voi käyttää eläinten juottamiseen, jos se ei aiheuta häiriötä. Kaakkois-Suomen Ely-keskus otti näytteitä Joukionsalmelta ja Kukkarolahdelta heinäkuun lopulla. Niiden perusteella ei vedessä eikä pohjassa ole paljon lantaa, joskin vesi samenee lehmien oleillessa siinä.

Imatran seudun ympäristötoimessa halutaan ryhtyä sääntelemään laidunnusta tarkemmin ympäristöluvissa. Tänään kokoontuvalle lautakunnalle ehdotetaan, että vähintään kymmenen vuoden takaisilla ympäristöluvilla toimivat karjatilat velvoitettaisiin jättämään luvan tarkistushakemus.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala