Perussuomalaiset ottavat etäisyyttä ruotsidemokraatteihin

Timo Soinin johtamien perussuomalaisten ja Ruosin valtiopäiville eilisissä vaaleissa nousseiden ruotsidemokraattien välille ei voida asettaa yhtäläisyysmerkkiä, vaikka mahaanmuuttokritiikki onkin keskeisessä osassa molempien politiikassa. Ruotsin valtiopäiville nousi nyt 20 ruotsidemokraattia, joista kolme on suomalaistaustaista.

talous

Tämän päivän perussuomalaiset on eri puolue kuin sen edeltäjä Suomen maaseudun puolue, mutta juuret löytyvät Kekkosen ajan Suomesta - vennamolaisuudesta. Ruotsidemokraattien historia on lyhyempi ja siitä löytyy monen mielestä arveluttaviakin piirteitä.

- Siellä on todellakin tällainen uusnatsitaustainen puolue, joka nyt tietysti yrittää pestä tätä vanhaa menneisyyttään pois. Tällaista ei ole Suomessa nähty - ja toivottavasti ei nähdäkään, eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja luonnehti Ruotsin uusinta valtiopäiväpuoluetta.

Samoilla linjoilla Tuomiojan kanssa on valtiotieteen tohtori ja Helsingin yliopiston professori Jan Sundberg. Hänen mukaansa ruotsidemokraatit ovat kyllä pyrkineet häivyttämään äärioikeistolaisen taustansa, siinä kuitenkaan onnistumatta.

- Totta kai puoluejohto osaa tämän konstin, että eivät ulkoapäin katsottuna näyttäisi siltä. Eli he toimivat niin, ettei yksikään juristi tai joku muu saisi heitä esimerkiksi oikeuteen. Niin kuin useimmat vastaavat puolueet Euroopassa he pyrkivät antamaan kiiltokuvan itsestään - pyrkivät siihen. Mutta siellä etujoukkojen takana on sitten - sieltä löytyy vaikka mitä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini haluaa selkeästi ottaa etäisyyttä ruotsidemokraatteihin. Soinin mukaan hän ei tunne puolueen johtoa eikä sen ohjelmaa. Hän haluaakin korostaa puolueensa vennamolaista taustaa.

- Meillähän on pitkä traditio. Esimerkiksi minä olen itse ollut SMP:n varapuheenjohtaja ja puoluesihteeri ja puolueen juuret ovat siellä. Sen päälle on sitten tullut paljon uutta porukkaa ja kasvua. Ruotsidemokraateilla on aivan toisenlaiset juuret, Soini sanoo.

Syy siihen, että ruotsidemokraatit nousi valtiopäiville on Soinin mukaan selvä. Mutta hän torjuu ajatuksen siitä, että edes perussuomalaisten ja ruotsalaisopuolueen maahanmuuttokriittisyys ponnistaisi samoista lähtökohdista.

- No, tässäkin tilanne on erilainen. Ruotsissahan siirtolaisia ja maahanmuuttoa on ollut aivan toisessa mittaluokassa kuin Suomessa. Siellä on virheitä tehty. Eihän tällainen tilanne siellä muuten olisi syntynyt.

Lähteet: YLE Uutiset/ Kari Klemm