1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pajalan kunta

Tuntureiden syleilyssä on helppo hengittää

Aviopari Vieno Kekkonen ja Eero Sauri viihtyvät Tornionlaaksossa, Pohjois-Ruotsin Pajalassa.

Vieno Kekkonen ja Eero Sauri sanovat olevansa jo täysiverisiä pajalalaisia. Ruotsin Lapin Pajalassa on heidän kakkosasuntonsa - toinen koti - komea omakotitalo ihan kirkon vieressä. Kuva: YLE / Jorma Korhonen

Pajala sijaitsee Muonionjoen takana Pohjois-Ruotsissa, Suomen Kolaria vastapäätä. Pajalassa on kahden tunnetun suomalaisen toinen koti, aviopari Vieno Kekkosen ja Eero Saurin. Se ensimmäinen koti on Helsingissä.

Eero Sauri on tehnyt pitkän päivätyön sanoma- ja aikakausilehtiallalla ja Vieno Kekkonen on laulanut ammatikseen jo 55 vuotta! Levyille on löytänyt tiensä kolmisensataa kappaletta.

- Yhdessä käymme neljän lastenlapsen kanssa tuntureilla ja puolukassa sekä nautimme elämästä täällä Pajalassa ja tutuiksi ovat jo paikalliset ihmiset tulleet, Eero Sauri kertoo.

- Helsingissä asuessamme tuntuu siltä, että joutuu kulkemaan koko ajan almanakka kourassa. Siellä ovat lapset ja vanhat tuttavat, täällä Pajalassa saa olla enemmän rauhassa, Vieno Kekkonen jatkaa.

Helsingissä riitti kummastelijoita pohjoiseen muuttaville

- Yleensä tässä vaiheessa elämää ihmiset ostavat talon esimerkiksi Espanjasta tai Ranskasta. Kyllä mekin Ranskasta taloa etsittiin, mutta kun emme tunne sieltä ketään, niin oli parempi muuttaa sinne minne me kuulumme, Eero sanoo.

- Ja täällä Pajalan omakotitalossa ja pihamaalla on koko ajan tekemistä, pihanrapsutusta, ruohonleikkuuta, kasvimaan laittoa ja kukkien laittoa. Ja aina kun tulee vieraita, Eeron bravuurina on lohen savustus, Vieno lisää.

Kemi ja Rovaniemi ovat Eerolle tärkeimmät kaupungit Suomen Lapissa

Kemissä koulunsa käynyt Eero Sauri on ehtinyt olla monessa mukana. Hän on muun muassa ollut perustamassa ja vetämässä kemiläisten kerhoa Helsingissä ja hän on kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n valtuuskunnan jäsen. Pitkä lehtimiesura alkoi kesätoimittajana Kemissä ja hän on edelleen Pohjolan Sanomat -sanomalehden kolumnisti.

Rovaniemellä Eero on toiminut Ounasvaaran Hiihtoseuran pr-joukoissa ja valittu Kursungin poroisännäksi numerolla 10.

- Kursungin poroisännyys on suuri kunnia ja kyllä se velvoittaa tottakai pitämään kiinni Ounasvaarasta ja sen kunniasta ja yritän auttaa OH:ta ja viedä sen perinnettä eteenpäin, Eero

Juuri ilmestyneellä uudella levyllä kuullaan erilaista Vienoa

Aika virtaa kaihoten -kappale on Kari Kuuvan säveltämä ja sanoittama laulu, joka tuntui heti kuin Vienolle tehdyltä. Sen Kari Kuuva onkin tehnyt aivan erityisesti Vienolle - ja osin itselleenkin.

- Mika Siekkisen sovitus on niin hieno, että kun sitä kuuntelee, itku tulee joka kerta. En ole koskaan tällaista levyä tehnyt, mutta en olekaan aikaisemmin päässyt itse kappaleita valitsemaan, Vieno kertoo levytysvaiheesta.

Keikkatahti on edelleen kiireinen

Ruotsin laivat, kirkkokonsertit, hyväntekeväisyys -tapahtumat, ym. vievät Vienoa edelleen ympäri Ruotsia ja Suomea.

- Pirkko Mannolan, Marjatta Leppäsen ja Korsuorkesterin kanssa lähdemme lokakuussa kiertämään Suomea ja juhlistamme Korsuorkesterin 20-vuotista taivalta. Joulukuussa meillä on sitten Punaisenmeren risteily. Muitakin suunnitelmia on, mutta ei niistä vielä sen enempää eikä laulut tähän lopu, raottaa Vieno almanakkaansa.

- Uraa on takana saman verran kuin on Suomessa televisiolla. Kun ensimmäisiä tv-ohjelmia 1950-luvulla Suomessa tehtiin, olin vielä teatterikoulussa ja sitä kautta pääsin esintymään, lauloin ja juonsin. Lenita Airisto oli myös niitä ensimmäisiä tv-esiintyjiä ja teatterikoulua kävi samaan aikaan Tea Ista, Ritva Valkama, Kaija Siikala, Outi Louhivuori, Heidi Krohn ja ketä kaikkia heitä olikaan, Vieno muistelee.

Virkeyden salaisuus?

- Kävely, kuntosali, zumbat ja kaikki tämmöset. Virkeyden salaisuus voi olla, että olen vanhana syntynyt ja olen kiinnostunut niin monista asioista, Vieno nauraa.

- Nykyään ei radiossa soiteta minun esittämäni tapaisia lauluja. Johtuneeko se siitä että radiotoimittajat ovat nykyään niin nuoria vai eikö niille lauluille ole yleisöä. Joissakin muisteluohjelmissa sitä musiikkia nykyään kuulee.

Savustusmestarina tällä aikaa toiminut Eero Saurin lohi on kypsynyt ja tuoksuu herkulliselle. Siihen päälle vielä Vienon keittämät mantelipotut, niin kyllä maistuu Pajalan syysmaisemassa.