Pölyt pois tietokoneesta

Käynnistyykö tai sammuuko tietokone varoittelematta? Silloin kone käy aivan liian kuumana. Syynä on pöly. Pöly lyhentää rajusti laitteen ikää ja lisää sähkölaskua. Pöytäkoneen sisältä pölyt saisi helposti pois, mutta harva käyttäjä uskaltautuu kotelon sisälle.

tiede
Pöly lähtee paineilmalla tietokoneesta
Paineilma puhaltaa turvallisesti pölyt koneestaYLE / Jorma Tuominen

Antti Vuohelainen Turun ATK-huollosta kertoo, että monesti tietokoneen sisällä huoltoon tulee historiallinen katsaus - koneen koko käyttöiän villakoirat.

- Täytyy sanoa, että se on aika yleistä. Monessa tapauksessa konetta ei koskaan avata. Kone sijaitsee usein lattialla tai muussa pölyisessä paikassa.

- Koneessa on tuulettimet, jotka imevät ympäristöstä likaa. Prosessori ja sen jäähdytys erityisesti on se kohde, jonka kimppuun pöly ja lika käyvät.

Monelle tietokonetta pitkäänkin käyttäneelle kotelon avaaminen on aivan vieras ajatus. Valmistajan takuusinetti saattaa olla esteenä, jolloin laitetta ei omin päin kannatakaan avata ennen takuuajan loppua.

Pöly estää jäähdytyksen

Jos ei halua vaihtaa tietokonetta parin vuoden välein, vaan haluaa sijoituksensa kestävän pitempään, pölyt kannattaa puhaltaa pois koneen sisuksista. Antti Vuohelainen näkee työssään syyt.

- Pöly sinänsä komponenttien päällä on sellainen tekijä, joka eristää aika ikävällä tavalla. Kaikki osat, emolevy, kiintolevyt ja muut, alkavat lämmetä pölykääreen sisällä. Lämpötila nousee. Ilmavirta ei pysty enää viilentämään prosessorin jäähdytintä, joka käy jatkuvasti kuumana.

Koneen käyminen kuumana kasvattaa. Nimittäin sähkölasku kasvaa. Pöytäkoneen kyseessä ollen tämä on yllättävänkin suuri kulu.

Pölyjä poistettaessa tietokone otetaan luonnollisesti irti seinästä ja sähköverkosta. Kotelon avaamisen jälkeen pitää välttää elektroniikkaosien sörkkimistä. Kostea rätti ei kuulu tietokoneen sisuksiin.

Paineilmaspray on ammattilaisen valinta

- Monista kaupoista saa ilmaa pullossa eli paineilmaa, ja se on tehokkain tapa puhdistaa turvallisesti, Vuohelainen sanoo.

- Meillä huollossa pölläytellään paineilmalla pölyt liikkeelle koneen sisältä. Vieressä on imuri, johon ne imaistaan. Suulakkeella ei siis tökitä koneen sisuksia.

Antti Vuohelainen kannustaa töhöttämään innolla prosessoria jäähdyttimineen, jotka saa paineilmalla kiitettävän puhtaaksi. Avainkomponentit kannattaa siis osata tunnistaa.

- Paineilmaa kannattaa puhaltaa myös virtalähteen sisälle, sieltä lähtee yllättävän paljon tavaraa.

Pöytäkoneita voi Vuohelaisen mukaan hyvin siivota sisältä itse. Kannettavia koneita pitää katsoa sillä silmällä, pääseekö laitteen sisälle helposti vai ei. Jos ei, se on tarkoitettu ammattilaisen huollettavaksi.

Lähteet: YLE Turku / Jorma Tuominen