Vaasan kaupunginjohtaja torjuu väylähankekritiikin

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV vaatii läpinäkyvyyttä väylähankkeiden toteuttamisperusteluihin. VTV:n tekemän tarkastuksen mukaan joidenkin tie-, rata- ja vesiväylähankkeiden kohdalla ei voida osoittaa, millä perusteilla juuri ne on valittu toteutettaviksi.

Vaasa
Vaasan rata saa sähköt.
Vaasan rata saa sähköt.YLE/Jarkko Heikkinen

Vaasan kaupunginjohtaja Markku Lumio torjuu Valtion tarkastusviraston kritiikin Vaasa-Seinäjoki -ratahankkeesta. Virasto moittii hanketta siitä, että sen hyötykustannussuhde on niin pieni, ettei se sillä perusteella olisi kannattava. Kaupunginjohtaja Lumion mukaan hankkeessa on tärkeintä se, että maakuntakeskuksien välille tulee sähköistetty rata eikä se mikä hankkeen hyötykustannussuhde on.

Tarkastusviraston johtavan tuloksellisuustarkastajan Ari Hoikkalan mukaan Vaasa-Seinäjoki- rata on päätetty toteuttaa jollakin perusteella ohi muiden hankkeiden, joilla on parempi hyötykustannussuhde. Vaasan kaupunginjohtaja Markku Lumio ei usko, että yksikään hanke on jäänyt tämän vuoksi toteuttamatta.

Vaasan ja Seinäjoen välisen radan sähköistyksen maksavat kunnat ensin itse. Kustannukset ovat noin 20 miljoonaa euroa. Vuonna 2013 valtio maksaa kuntien ottaman lainan pääoman pois ja kunnat maksavat korot.

Lähteet: YLE Pohjanmaa