Imatran kaupunginjohtaja: Pakolliseksi vain äidinkieli ja muut kielet valinnaisiksi

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen haluaisi koulujen vieraiden kielten opiskelun täysremonttiin. Pakollisena ei pidä olla ruotsi tai venäjä, vaan kielivalikoimasta jokainen valitsee haluamansa.

Kotimaa
Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen
Yle

Kaikkien kielten pakko-opiskelua pitäisi Lintusen mielestä ajatella uudestaan.

- Annetaan nuorille vaihtoehto valita. Jos se on Itä-Suomessa venäjä, niin sillä hyvä. Jokaiselle äidinkieli pakolliseksi ja muut saa sitten valita.

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen ei usko, että pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) ajatus ruotsin kielen pakottomuudesta toteutuisi pitkään aikaan edes Itä-Suomessa.

- Ei se voi olla niinkään, että on joko pakkoruotsi tai pakkovenäjä, sanoo Pertti Lintunen.

Käytännön ongelma Lintusen mielestä on se, että vaikka meillä on ruotsi pakollisena, niin ei sillä edes Länsi-Suomessa pärjää.

- Ja kyllä niiden, jotka äidinkielenään puhuvat ruotsia, pitää palvelunsa ruotsiksi saada. Mutta ei se voi olla niin, että ruotsia osaamaton ei pääsisi Länsi-Suomeen töihin, toteaa Lintunen.

Kuinka moni sitten esimerkiksi Imatralla valitsisi ruotsin kielen asemesta venäjän jos se olisi mahdollista?

- Varmasti alussa ei kovinkaan moni. Mutta pikku hiljaa useampi, kun valinnaisuus olisi mahdollista, pohtii Lintunen.

Pietariin työmatkalla tiistaiaamuna menossa ollut Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen muistuttaa kuitenkin, että Lappeenrannassa, Imatralla ja Joensuussa ne aikuiset, jotka haluavat lapsilleen venäjän kielen opetusta, ovat voineet laittaa lapsensa pyrkimään Itä-Suomen kouluun.