Hyppää sisältöön

Pottakoulutuksen alkeet: kehuja ja kiitosta!

Pottakoulutus vaatii suostuttelua, lukuhetkiä, lahjontaa ja pitkää pinnaa. Parhaiten lapsen saa innostumaan potalle menosta vuolailla kiitoksilla tuotoksista. Vähän vanhemman lapsen voi opettaa kuivaksi pikku palkintoja myöntämällä.

Kuva: YLE

Tiia Rantalan perheessä ensimmäisen lapsi totutteli pottaan jo ajoissa, vähän yli vuoden iässä. Myös Päivi Pernun 4-lapsisessa perheessa pottakoulutus on aloitettu jokaisen kanssa vuoden vaiheilla. Osa Pernun lapsista on suostunut tarpeilleen vasta pöntölle. Katja Heikkiniemi pisti esikoisensa potalle heti, kun poika oppi istumaan.

- Loppu menikin kivuttomasti ja poika oli päiväkuiva jo alle kaksi vuotiaana.

Rantalan perheessä keskimmäisen hyvät unen lahjat hidastivat yövaipasta luopumista.

- Vajaa kaksi vuotiaana meidän esikoinen ylsi jo päivä- ja yökuivaksi. Mutta keskimmäisen lapsen kanssa pottakoulutus venyi pidemmäksi. Yövaippa heitettiin kokonaan pois joskus 3,5-vuotiaana.

Tuotokset pottaan ja tarra seinälle

Jokainen mammapiiriläinen myöntää, että elämäntilanteiden muutos näkyy usein niin, että lapsi alkaa pissata sänkyynsä. Usein tilanne on kuitenkin ohimenevä.

- Jos lapsi jättää päiväunet pois ja väsymys painaa, niin eipä hän enää herääkään pissalle. Myös uuden sisaruksen syntyminen voi herkistää yöpissaamiselle.

Myös kuivaksi oppisessa kannustaminen kantaa hedelmää. Rantalan perheessä kokeiltiin tarrapalkintoja.

- Aina, kun tuli pissa tai kakka pottaa, niin sai tarran seinälle. Ja kun sai kymmenen tarraa täyteen, niin sai pienen palkinnon. Se toimi keskimmäisen kanssa, koska hän oli jo sen verran iso.

Kehumalla kakkakin kulkee

Suuret kehut kuuluvat pottakoulutukseen.

- Aina, kun tuotos lurahti pottaan, niin kiitokset olivat vuolaita, Katja muistelee.

Päivin Pernun toisella ja kolmannella lapsella pöntöstä tuli mieluisampi vaihtoehto heti alkuun, koska isoveli kävi jo pöntöllä. Pöntöllä käyminen tuntuu myös nostavan itsetuntoa.

- Lapsi tuntee olevansa niin iso ja kyvykäs, kun osaa kakata vessan pönttöön! Katja Heikkiniemi tietää.

Apuvälineitä mammapiiriläiset ovat käyttäneet vaihtelevasti pöntöllä. Toisilla on ollut apua korokkeesta ja toisilla pöntön päälle asennettavasta renkaasta.

Yökasteluongelmat ovat liittyneet yleensä väsymykseen, mutta iän myötä niistäkin on päästy eroon. Myös iltajuomisen rajoittaminen on saattanut tepsiä.