Kiroileva Siili ja Mummo -sarjakuvat lähdössä vientimarkkinoille

Nuorten naisten piirtämien sarjakuvien suosio on noussut kohisten. Kotimaan markkinoilta vientiin muun muassa Venäjälle on lähdössä Anni Nykäsen karjalanmurretta puhuva Mummo ja Milla Paloniemen eteläpohjalaismurteella päräyttelevä Kiroileva Siili.

kulttuuri
Anni Nykänen ja Milla Paloniemi.
Mummoa piirtävä Anni Nykänen ja Kiroilevan Siilin luoja Milla Paloniemi vierailivat tiistaina Seinäjoella.Pasi Takkunen / YLE
Kiroileva Siili.
Katso Anri Kosken toimittama juttu. Kuvaus ja editointi Pasi Takkunen. (1:50)

Sarjakuvataiteilija, Jalasjärvellä syntynyt Milla Paloniemi nousi kovaan maineeseen Kiroilevan Siilin myötä. Nyt siilin tuhinoita käännetään englanniksi ja venäjäksi.

Siilin ärräpäitä länteen ja itään

- Kyllä se vähän hirvittää päästää ikäänkuin lapsi maailmalle. Tähän asti on saanut pitää kaikki langat omissa käsissä tämän hahmon kanssa. Olen ollut hirveän tarkka miten sitä tuotteistetaan ja tietysti aion olla jatkossakin, sanoo Milla Paloniemi.

Mummokulttuuri kukkii

Lappeenrannasta ponnistanut graafikko Anni Nykänen nosti sarjakuvasankariksi Mummon. Ilkikurisen ja kaikkia lähellä olevan Mummon ensi albumi myytiin loppuun kahdessa viikossa.

- Parhaillaan kokeillaan pureeko Mummo Pohjoismaiden markkinoilla. Venäjälle yritetään myös. Siellähän mummokulttuuri kukoistaa, muistuttaa Anni Nykänen.

Hauskaa vai härskiä

Mummossa ilmenee arkipäivän anarkiaa, mutta voiko mummo olla härski?

- Mielellään. Mummo voi oikeastaa olla ihan mitä vaan. Yritän pitää hänet kuitenkin hyvän maun puolella. Irstaisiin juttuihin Mummo ei lankea, mutta kyllä Mummo rohkea voi olla ja onkin, naurahtaa Anni Nykänen.

- Kyllä Siilillä on rajansa. Esimerkiksi v-alkuista sanaa en käytä Siililläni. Se on yksinkertaisesti liian härski niin söpön eläimen suussa. Siilille pitäisi antaa anteeksi kiroilu, sen kielenkäyttöä ei kannata matkia, opastaa Paloniemi.

Hänen mukaansa Siilin kiroilu toimii usein purkukanavana, kun oikein ärsyttää esimerkiksi koulussa tai muualla.

Mummo -kirjasta on otettu jo toinen painos ja Kiroilevaan Siiliin voi tutustua neljän albumin verran.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Anri Koski