1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lapsuuden virusinfektio saattaa olla lihavuuden takana

Perimä ja elintavat eivät yksistään selitä miksi toiset lapset lihovat ja toiset pysyvät hoikkina. Osalla lihominen saattaa myös liittyä tiettyyn virusinfektioon, San Diegon yliopiston tutkijat ovat havainneet.

terveys

Pediatrics-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa lihavuusvirukseksi havaittiin adenovirus 36, jonka yhteyksistä lihavuuteen on saatu viitteitä aikaisemminkin. Adenovirukset ovat yleisiä hengitystie- ja suolistotulehdusten aiheuttajia.

Tutkimusta varten adenovirus 36:n vasta-aineita etsittiin 124 lapsen verinäytteistä. Lapset olivat 8–18-vuotiaita.

Analyysi paljasti vasta-aineet selvästi yleisemmiksi lihavien lasten verinäytteissä. Kun 67 lihavasta lapsesta 15 kantoi vasta-aineita veressään, tutkimukseen osallistuneiden 57 normaalipainoisen näytteissä vasta-aineita oli vain neljässä.

AD36-positiiviset lapset painoivat keskimäärin 22 kiloa enemmän kuin lapset, joiden verestä ei löytynyt vasta-aineita. Vasta-aineita kantavat olivat myös keskimäärin 16 kiloa painavampia kuin muut ylipainoiset, tukijat havaitsivat.

Laboratiokokeissa AD36 on infektoinut esiasteella ja kehittymässä olevia rasvasoluja ja saanut ne kehittymään nopeammin ja lukuisammin. Mahdollisesti näin käy myös ihmisessä, mutta näyttöä asiasta ei ole.

Tutkijat muistuttavat, etteivät myöskään tiedä miksi AD36 liittyy ylipainoisuuteen vain joillain lapsilla. Ei ole myöskään varmaa liittyykö mahdollinen ylipainoalttius vain aktiiviseen infektioon tai ovatko vaikutukset pysyviä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi