Urpilainen: Ruotsin hallitusrintama liikkui lainavaatteissa

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen puolestaan on sitä mieltä, että Ruotsin hallitusrintama menestyi käyttämällä hyväkseen sosiaalidemokraattien tavoitteita.

Kotimaa
Jutta Urpilainen
YLE

Urpilaisen mukaan Ruotsin porvarit saivat lisäksi hyötyä myös maahanmuuttovastaisten protestiäänistä.

- Oikeisto kävi Ruotsissa vaalit lainavaatteissa eli se onnistui hämärtämään puolueiden välisiä eroja ja toisaalta välttelemään kipeiden asioiden käsittelyä, kommentoi Urpilainen Ruotsin vaalitulosta.

- Kyllä minä näen, että Ruotsissa ruotsidemokraatit saivat varmasti protestiääniä, Ihan samalla lailla kun protestimielialaa on Suomessa kanavoitunut perussuomalaisille. Mielestäni ihmisten on hyvä tiedostaa, että äänestämällä protestipuoluetta, antaa samalla puolikkaan äänen oikeistohallitukselle, Urpilainen maalaa.

SDP:n puheenjohtaja arvioi, että näin kävi Ruotsissa ja samoin voi käydä myös Suomessa.

Jungner: Ei yhtäläisyyttä Suomen ja Ruotsin välillä

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner arvelee, että Ruotsin hallitusrintaman menestyksen syynä ovat pääministeri Fredrik Reinfeldtin karisma ja kokoomuksen vaalislogan.

- Kokoomus on aika häikäilemättömillä lainavaatteilla hakenut voittoa. Siellähän kokoomus kertoi olevansa Ruotsin ainoa työväenpuolue, Jungner sanoi YLE Uutisille ovensuukyselyjen julkistamisen jälkeen.

Jungner ei näe yhtäläisyyksiä Ruotsin ja Suomen vaalitilanteella.

- Suomessahan ei ole tällaista koalitiota, ja Suomen oikeistopuolueelta puuttuu Reinfeldtin kaltainen karismaattinen johtohahmo. Kun Ruotsissa kokoomus kertoo olevansa ainoa työväenpuolue, Suomessa vastaavasti kokoomus yrittää vähän repiä itseään irti työväenpuolueimagosta. Tässä on hirveän paljon eroja pienistä asioista isoihin asioihin, Jungner sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset