Reinfeldt vaatii Ruotsia rauhoittumaan vaalituloksesta

Ruotsissa on sulateltu valtiopäivävaalien lopputuloksen aiheuttamaa hämmennystä ja mahdollisuuksia saada toimiva hallitus vaalituloksen pohjalta. Vaalivoittaja, pääministeri Fredrik Reinfeldt, rauhoitteli Ruotsia ja totesi, että hänellä on lokakuun 5. päivään aikaa saada maahan uusi hallitus.

Ulkomaat
Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt tapasi äänestäjiään vaalipäivänä Drottningatanilla  Tukholmassa.
Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt tapasi äänestäjiään vaalipäivänä Drottningatanilla Tukholmassa.EPA / PONTUS LUNDAHL

Keskustaoikeistolainen hallitusrintama voitti Ruotsin valtiopäivävaalit. Oikeistoliittouma ei kuitenkaan saanut enemmistöä valtiopäiville. Se jäi kolmen paikan päähän. Sosiaalidemokraatien puheenjohtajan Mona Sahlinin mukaan näissä vaaleissa ei ole voittajaa.

Tulos tarkoittaa sitä, että nykyinen hallitus voi jatkaa vaalienkin jälkeen hallitsemista, tosin vähemmistöhallituksena. Ruotsidemokraatit pääsevät Tukholman valtiopäivätalolle ja jopa vaa’ankielen asemaan hallituksen ja punavihreän opposition välille, mutta on aivan eri asia, tuoko se vaikutusvaltaa.

Mielenosoituksia ruotsidemokraatteja vastaan illalla

Ainakin Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössa oli maanantai-iltana meneillään joukkomielenosoituksia ruotsidemokraattien vaalivoittoa vastaan. Tukholman Sergelintorille kokoontui tuhansia mielenosoittajia, jotka myöhemmin lähtivät rauhanomaisessa kulkueessa marssimaan kohti valtiopäivataloa.

Tukholman mielenosoituksen oli kutsunut koolle Facebookissa 17-vuotias Felicia Margineanu. Göteborgissa mielenosoittajia "surukulkueessa" oli poliisin mukaan viitisentuhatta.

Hallitusneuvottelupuolella pääministeri Reinfeldt aloitti maanantaina vihreiden kosinnan hallituksen puolelle, jottei hänen tarvitsisi turvautua ruotsidemokraatteihin. Hän, kuten muutkin perinteisten puolueiden edustajat, ilmoitti jo ennen vaaleja, ettei yhteistyö ruotsidemokraattien kanssa tule kysymykseen.

Vihreiden johto ehti kuitenkin ilmoittaa, ettei heillä ole äänestäjien mandaattia lähteä läheiseen yhteistyöhön keskusta-oikeiston kanssa. Vielä iltapäivällä Reinfeldt ei ollut ollut suorassa kosketuksessa Vihreiden johtoon. Vihreät haluavat syvempää keskustelua hallituskoalition ja kaikkien oppositionpuolueiden kesken.

Vaaliyönä vasemmistopuolueen puheenjohtaja Lars Ohly halusi jopa pitää niin pitkää hajurakoa ruotsidemokraattien puheenjohtajaan Jimmie Åkessoniin, ettei TV-talolla suostunut menemään meikattavaksi samaan huoneeseen Åkessonin kanssa.

Hämmentyneet tunnelmat tuloksen selvittyä

Reinfeldt ei aio aloittaa syvempiä hallitusneuvotteluja ennen kuin lopulliset äänet keskiviikkona on laskettu. Hänellä on koko syyskuun loppu ja lokakuun alku käydä neuvotteluja. Hallituslista on oltava valmis vasta uusien valtiopäivien kokoontuessa 4. lokakuuta. Puhemies ilmoittaa uuden hallituksen modostamisesta seuraavana päivänä, 5. lokakuuta.

Vaalien tulos sai aikaan sekavan tunnelman. Neljän hallituspuolueen, eli kokoomuksen, keskustan, kansanpuolueen ja kristillidemokraattien yhteinen äänipotti on 49,3 prosenttia äänistä. Hallitusrintama sai 172 valtiopäivien 349:stä paikasta.

Punavihreä oppositio, eli sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue saivat äänistä 43,6 prosenttia.

Ruotsidemokraattien ääniosuus on 5,7 prosenttia.

Punavihreän opposition paikkamäärä on 157 ja ruotsidemokraattien 20 kansanedustajaa.

Kokoomuksen Reinfeldt sanoi sekä oman puolueensa vaalivalvojaisissa että Ruotsin television SVT:n haastattelussa, ettei allianssi tee yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Reinfeldt kosiskeli sen sijaan heti vaalituloksen selvittyä Ympäristöpuoluetta.

Ympäristöpuolue torjui aluksi jyrkästi yhteistyön porvaririntaman kanssa, mutta on maanantaina antanut ymmärtää, että neuvottelut ehkä ovat mahdolliset.

Kokoomuksella ennätyskannatus

Johtavan hallituspuolueen maltillisen kokoomuksen ääniosuus on 30 prosenttia, eli enemmän kuin puolue on koskaan saanut. Kokoomuksen äänipotti kasvoi 3,9 prosenttiyksikköä vuoden 2006 valtiopäivävaaleista.

Reinfeldt kehui kokoomuksen vaalivalvojaisissa allianssin edellisvaaleista kohonnutta kannatusta, ja iloitsi siitä että kokoomus eteni kannatuksessa ympäri maata ja on nyt "koko Ruotsin puolue".

- Kokoomus on tänä iltana saanut parhaan tuloksensa sitten äänioikeuden saamisen, Reinfeldt hehkutti.

Sosiaalidemokraattien ääniosuus on 30,8 prosenttia, mikä on 4,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisvaaleissa. Sosiaalidekraatit pitävät paikkansa suurimpana puolueena, vaikka tapppio olikin tuntuva. Ympäristöpuolue ylsi kaikkien aikojen parhaaseen tulokseensa saamalla 7,2 prosenttia äänistä. Ympäristöpuolueen toinen puheenjohtaja Maria Wetterstrand sanoikin puolueensa tehneen historiaa.

Äänestysprosentti oli 82,1, kun se edellisvaaleissa oli 80,4.

Ruotsidemokraattien äänisaalis on 5,7 prosenttia. Puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoikin kannattajilleen puolueen kirjoittaneen vaaleissa historiaa.

- Kohtasimme sensuuria ja mediaboikotteja, mutta siitä huolimatta tai sen vuoksi saimme näin suuren kannatuksen, Åkesson sanoi nimeään huutaneille kannattajilleen puolueensa vaalivalvojaisissa.

Kannattajat keskeyttivät Åkessonin puheen muutamaan otteeseen laulamalla Bonnie M:n tunnetuksi tekemän Brown girl in the ring - laulun tahtiin "Jimmie Åkesson - shalalalaa".

"Vaalit ilman voittajaa"

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Mona Sahlin tunnusti kannattajilleen vaalivalvojaisissa SDP:n hävinneen vaalit.

- Ruotsin kansa on puhunut. Meillä oli todella huonot vaalit ja edessä keskustelu, miksemme onnistuneet paremmin. Emme saaneet luottamusta takaisin, Sahlin sanoi viitaten edellisvaalien häviöön.

Hän ei kuitenkaan aio erota puolueen puheenjohtajan paikalta. Sahlinin mukaan nyt käydyissä vaaleissa ei ole voittajaa.

- Nämä ovat vaalit ilman voittajaa. Meillä ei ole enemmistöä, allianssilla ei ole enemmistöä. Muukalaisvastainen puolue on valtiopäivillä. Emme tule koskaan tekemään yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa, Sahlin vakuutti hurraaville kannattajilleen.

Lähteet: YLE Uutiset