1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vesipiiput rantautuvat Suomeen

Vesipiippujen suosio on Suomessakin lisääntynyt. Arabimaissa vesipiipuilla on satojen vuosien historia, mutta Suomeen tapa on rantautunut hitaasti. Ilmiön voimistumista selitetään ihmisten lisääntyneellä matkustelulla ja jopa viime kesän hittielokuvalla.

Kotimaan uutiset
Mies vesipiippu suussaan.
Yle

Helsinkiläinen Ravintola Grotesk avasi viime kesänä terassilleen ensi kertaa vesipiippubaarin. Monille asiakkaille poriseva piippu letkuineen, hiilineen ja kirsikka-aromeineen oli uusi tuttavuus.

- Ihmisille on vähän epäselvää, mitä siellä piipussa oikein poltellaan terassilla. Mutta mitä pidemmälle kesä meni, sitä enemmän ihmiset alkoivat myös ottamaan vastaan, kertoo Groteskin baarimestari Michael Grönfors.

Grönforsin mukaan piipussa poltetaan perinteisesti joko makutupakkaa tai melaasia.

- Melaasia on kahdenlaista: sellaista, joka sekoitetaan tupakkaan ja sellaista, mikä tehdään vaikka taateleista.

Tuoreen kyselyn mukaan Ruotsissa jopa kolmasosa yhdeksäsluokkalaisista nuorista on polttanut vesipiippua. Suomessa on edetty länsinaapuria hitaammin.

- Tarkkoja lukuja ja tutkimuksia ei ole, mutta mututuntuma ja anekdoottitieto on, että se on pienoinen trendituote. Näitä paikkoja löytyy erityisesti pääkaupunkiseudulla, sanoo Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Matti Rautalahti.

Koristeellisia piippuja on tuotu tuliaisina, mutta myös myyty kotimaassa aiempaa enemmän.

- Kun on vuosia matkustettu ja totuttu siellä reissuilla polttamaan vesipiippua, sitä haluaa tehdä sitten täällä Suomessakin, arvelee tupakkakauppias Tarja Kilpinen.

Vesipiippuihin liittyy paljon ennakkoluuloja. Moni yhdistää ne huumeisiin, toiset taas uskovat veden tekevän niistä lähes terveellisiä. Asiantuntijan mukaan veden suodatusvaikutus on melko olematon, joten mietokin aromitupakka rasittaa keuhkoja.

- Yksikin sessio voi vastata kymmenien savukkeiden polttoa ja sellaisiakin haitta-aineita tulee elimistöön, mitä savukkeista ei tule ollenkaan, varoittaa ylilääkäri Rautalahti.

Viime kesän menestyselokuva toi vesipiipun ääreen hieman yllättävän kohderyhmän .

- Taisi tuossa Sinkkuelämää-elokuvassa vesipiippu vilahtaa. Kuten muissakin asioissa tuollainen elokuva toimii trendin luojana; kesällä etenkin nuoret naiset kävivät täällä piippua polttelemassa, baarimestari Grönfors uskoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi