Vauvojen väririehassa saa leikkiä ruoalla

Huoneen keskellä on astioissa värillistä taikinaa, riisinjyviä, kauraryynejä ja valkoista vanua. Aineksista lähtee liikkeelle vauvojen materiaali- ja väri-ilottelu Taitokeskus Velmassa Lahdessa. Väririeha virkistää niin vauvaa kuin vanhempaakin.

Kotimaa
Ryynit ja riisit saavat kyytiä vauvojen väririehassa.YLE/ Niina Berigden

Taitokeskus Velman kerhohuoneen lattian mattojen päälle on levitetty muovi. Kurssin vetäjä Sarianna Malmi neuvoo aluksi äitejä ottamaan vauvoilta paremmat vaatteet pois päältä.

Väririeha tuntuu olevan juuri äitien ja vauvojen yhteinen juttu, yhtään isää ei ole innostunut mukaan neljä opetuskertaa kestävälle kurssille.

- Lähdimme tänne sateisen harmaata syyspäivää pakoon, kertoo innostuneesti taikinaa läträävän Sampo-vauvan äiti Sanna.

Väririehaan kuuluu myös maalausta luonnon omilla väriaineilla.

Sampo suhtautuu äitinsä mukaan ennakkoluulottomasti myös värikokeiluihin.

- Mustikkasosetta löytyi viime kerran jälkeen mm. vaipan sisältä.

Mahallakin voi maalata

Opettaja Sarianna Malmin mukaan väririeha pyrkii avaamaan vauvojen aisteja ja tarjoamaan "turvallisia löytöretkiä kaikkeen siihen mitä maailmasta löytyy”. Hän on itsekin kahden pienen lapsen äiti.

Kurssi on tarkoitettu alle 1,5-vuotiaille. Liikkeelle lähdetään rauhallisesti runoilleen, sitten kokeillaan erilaisia materiaaleja ja lopuksi otetaan käyttöön värit.

- Materiaaleissa edetään pehmeästä ja käteen miellyttävästä vaunusta puurohiutaleiden kautta riisiin, siitähän lähtee niin mukava äänikin. Ja pullataikinaa on pienistä mukava muovailla aina.

Kurssin materiaalit ja värit ovat sellaisia, ettei niiden sujahtaminen suuhun haittaa. Maalaamisessa on mm. käytetty maissipuurovärejä.

Vauvojen persoonallisuus näkyy Sarianna Malmin mukaan kurssilla. Toiset ovat rohkeampia, toiset etenevät kokeilujen saralla varovaisemmin.

Entä kuinka vauvat maalaavat?

- Parhaat välineet ovat omat räpylät eli jalat ja kädet. Joku maalaa massullaan. Pensseliäkin saa kokeilla, saattaahan olla, ettei väriaine tunnu vauvasta mukavalta.

Kurssilta voi ottaa vinkkejä kotiin, vaikka kovin moni ei varmaankaan kotonaan kovin herkästi anna isoa riisi- tai taikinakippoa lapsen leikkeihin.

- Äidit ovat olleet kovasti iloisia siitä, että kerrankin joku muu siivoaa sotkut, Sarianna Malmi nauraa.

Lähteet: YLE Lahti/ Tuija Veirto