Närhiä taivaan täydeltä

Närhiä on ollut viime päivinä liikkeellä poikkeuksellisen runsaasti. Esimerkiksi maanantaina Hankoniemen ohi lepatti 1 072 närheä, mikä on suurin yhdellä paikalla laskettu närhimäärä yhden päivän aikana.

Hankoniemi
Närhi kököttää kannon nokassa.
Bold Stock

Yli tuhat muuttavaa närheä nähtiin myös Asikkalan Pulkkilanharjulla ja Helsingin Vuosaaressa. Pulkkilanharjulla laskettiin jo sunnuntaina yli tuhat närheä ja kuluneen viikon aikana yli

3 000 närheä. Pulkkilanharjun aikaisempi päiväennätys oli runsaat 500 närheä.

Närhet muuttavat tavallisesti löyhissä, muutaman yksilön parvissa, mutta vaelluksen ollessa vilkkaimmillaan parvissa voi olla jopa kymmeniä yksilöitä. Parvet liikkuvat pääosin varsin matalalla, vain vähän puunlatvoja korkeammalla. Nyt vaeltavia närhiä on nähty lähes koko maassa Hangosta Lieksaan.

Kesällä närhi on varsin hiljainen ja huomaamaton lintu. Syksyllä närhet muuttuvat näkyvämmiksi, kun ne keräävät tammenterhoja ja kuljettavat niitä talvikätköihin. Suurin osa närhistä talvehtii Suomessa, mutta joinakin syksyinä osa linnuista vaeltaa kauemmas, jopa satojen kilometrien päähän.

Närhen pesintä on ilmeisesti onnistunut tänä kesänä hyvin ja närhiä on paikoin jopa liikaa ravintovaroihin nähden. Siksi osa linnuista on lähtenyt vaellukselle parempien ruoka-apajien toivossa. Varsin monet havumetsävyöhykkeen paikkalintulajit, kuten tikat, käpylinnut ja tiaiset, vaeltavat epäsäännöllisesti, kun ravintoa ei riitä kaikille.

Närhi on helppo tunnistaa lennosta, sillä sen väritys ja liikekieli on sangen silmiinpistävää. Se lepattaa lyhyillä pyöreäpäisillä siivillään hitaasti ja epävarman tuntuisesti. Pyrstö erottuu melko pitkänä, ja sen tyvellä erottuu yläpuolella valkea laikku. Myös siivillä on laajat valkeat laikut ja siiventaipeessa erottuu läheltä hennosti kirjailtu, kauniin vaaleansininen kuvio.

Lähteet: YLE Keski-Suomi