1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Herkkutattikausi on käynnistymässä Itä-Uudellamaalla

Kuivan kesän vuoksi tattisato on eteläisessä Suomessa vasta nousemassa poimintakuntoon.

"Tattiylipäällikkö" Kimmo Av Ursin esittelee arvionsa mukaan kuusi tuntia vanhaa ensiluokkaista herkkutattia. Kuva: YLE / Paavo Häikiö

”Kato! Kato!”, huuhdahtaa tattiylipäälliköksikin tituleerattu Kimmo Af Ursin innoissaan Sipoon Nikkilän lähimaastossa kun vajaan tunnin etsimisen jälkeen löytyy ensimmäinen kuusenherkkutatti. Herkkutatti on af Ursinin mukaan halutuin sieni maailmassa. Sienimaailman kunkku, jolle eivät pärjää edes tryffelit tai matsutake, tuo japanilaisten himoitsema lajike.

- Joka puolella on jo paljon erilaisia sieniä ja voi sanoa että Itä-Uudellamaalla kannattaa mennä metsään vaikka heti huomenna. Ja mulla on sellainen jytinä, että tulee olemaan paljon herkkutattia ihan viikon sisään.

Parhaat poimivat voivat tienata päivässä jopa 400 euroa puhtaana käteen

Kyseessä ovat kuitenkin ennätystienestit. Af Ursinin mukaan huippupoimijan päiväpalkka voi kuitenkin olla jopa parisataa euroa. Hitaampikin pääsee viidenkympin päivätienesteihin, mikä on ihan hyvää verovapaata tuloa.

Tienestiin vaikuttaa kuitenkin sato, mikä vaihtelee vuosittain hyvin paljon. Tänä vuonna monessa paikassa näyttäisi tulevan erittäin hyvä sato, sillä jo nyt on selvää että viime vuonna sato jäi paljon vaatimattomammaksi.

Huippuvuosina sienien vastaanottajilla riittää haastetta. Esimerkiksi pelkästään Satakunnassa, joka tosin on Suomen kärkialueita herkkutattien suhteen, päiväostojen määrä on 2500 kiloa. Päiväoston määrän suuruuden ymmärtää, jos laskee että yhteen pyykkikoriin sopii 30 kiloa sieniä, niin kaksi ja puoli tonnia sieniä päivässä on valtava määrä.

- Kauden alussa tatteja viedään tuoreena Italiaan. Tällöin sienen lämpötila pudotetaan nopeasti +2 asteeseen, jolloin toukkien eteneminen pysähtyy. Ja kun sienillä on soluhengitys, se pysyy elävänä aina asiakkaalle asti.

Tuoreet tatit pitää myydä samana päivänä

Suomessa tattien tuoremyynti on Af Ursinin mukaan aivan retuperällä. Jos tatteja haluaa myydä tuoreena, pitää nousta aikaisin ylös, toimittaa saalis puoleenpäivään mennessä tuoremyyntiin, jotta se ehtii illaksi asiakkaille.

- Eilispäivän herkkutatit ovat kauppaan täysin kelpaamattomia vanhoja rahjuksia. Oikeasti myytäväksi kelpaa vain samana päivänä poimittu tatti, painottaa Af Ursin.

Hyvä kauppatavara on samana päivänä poimittu, hyvin puhdistettu, kokonainen ja kova herkkutatti. Ykkösluokan, eli kalleimpien tattien, pillistön pitää olla vaalea. Kakkosluokkaan joutuu heti, kun pillistö on sitruunankeltaista ja kolmosluokkaan päätyy, jos pillistö on väriltään vihreää.