Syksyllä kietoudutaan siniseen

Syksyn muoti tuo mukanaan uuden, hieman tummanpuhuvan värimaailman. Vesikeleissäkään ei tarvitse turvautua sadetakkeihin ja kumisaappaisiin, sillä suomalainen muoti ottaa pohjoiset sääolosuhteet huomioon.

muoti
ratsula_muotinäytös_kaikki_mallit
Syksyn muoti on tummanpuhuvaa.YLE / Samu Auranen

Ratsulan syksyn ja alkutalven ensimmäisessä muotinäytöksessä nähtiin tänään muodin uusia tuulia. Ratsulan ostojohtaja Kati Ratsula kertoo, että trendeissä on selkeästi havaittavissa kolmea erilaista trendiä, joita sekoitetaan toisiinsa.

- Näkyy selvästi country-tyyli, joka on hieman romanttinen. Siinä nähdään frilloja ja ruutuja ja se on hyvin pehmeälinjainen, naisellinen tyyli. Toisaalta vastapainoksi on hyvinkin yksinkertaista, selkeälinjaista, minimalistista tyyliä. Kolmanneksi tulossa on rock- ja glamourhenkinen tyyli, jossa haettu vaikutteita 80-luvun punk-rock maailmasta, Ratsula kertoo.

Näytöksessä nähtiin paljon maanläheisiä varejä, ruskeaa, luonnonvalkoista ja harmaata. Värimaailma onkin tummanpuhuva ja sitä tehostetaan muun muassa fuksialla ja violetilla.

- Ja toisaalta sininen väri, jota aika harvoin nähdään syksyn värikartoissa, on nyt ehkä hieman vahvemmin esillä. Se on uudennäköistä.

Hame pysyy lyhyenä ja legginsit jalassa

Ikuisesti puhuttava hameen mitta on Ratsulan mukaan syksylläkin lyhyt. Ei kuitenkaan hätää - ainakin yhtä paljon mielipiteitä herättävät legginsit pitävät edelleen pintansa.

- Legginsit ja paksut sukkahousut ovat monen naisen pelastus. Aikuinenkin nainen voi käyttää hieman lyhyempää hametta. Toki aikuisille naisille, jotka eivät halua näyttää polviaan, löytyy polvipituisia ja sitäkin pidempiä hameita. Valtavirta menee kuitenkin lyhyen hamemallin tahdissa. Lisäksi on lyhyitä mekkoja ja tunikoita. Myös nuoret käyttävät lyhyitä tunikoita legginsien kanssa, aika hurjankin lyhyttä nähdään siellä.

Jokasään vaatteita sadekeleihin

Muotilehtiä selaillessa moni ajattelee, että "ihan kiva, mutta ei sovi näihin pohjoisiin olosuhteisiin". Suomen säät pakottavat valitsemaan ylleen käytännöllisempää päällepantavaa. Silti esimerkiksi sadekeleilläkään ei tarvitse turvautua iänikuisiin kumisaappaisiin ja sadetakkeihin.

- Kumisaappaat ovat itseasiassa ihan trendi-juttu tänä päivänä. Toki lisäksi on olemassa materiaaleja esimerkiksi takkeihin, joita kutsumme jokasään takeiksi. Ne pitävät joko tuulta tai vettä, tai suojaavat ihan täysin. Esimerkiksi goretex on materiaali, jossa on pinnoite välissä ja se estää täysin veden ja tuulen läpipääsyn.

Muotimaailma on muuttunut Suomessakin kovaa vauhtia. Tarjonta on valtavaa ja esimerkiksi naistenlehdet pursuavat erilaisia vaatteita, kenkiä ja asusteita. Se näkyy myös ostokäyttäytymisessä.

- Muotinäytöksistä ollaan hyvin kiinnostuneita ja tuntuu, että näytökset ovat aina täynnä. Vaikuttaa myös siltä, että ihmiset ja varsinkin naiset entistä enemmän seuraavat trendilehtiä. Paljon tullaan kauppaan ja kysellään, löytyykö meiltä vaatetta, joka on pongattu lehdestä, Ratsula sanoo.

Lähteet: YLE Satakunta