Hyppää sisältöön

Bistrot hivuttautuvat Helsingin ravintolakartalle

Ranskalaisvaikutteiset bistrot ovat pieniä ravintoloita, joissa tarjotaan yksinkertaista ruokaa, hyvistä raaka-aineista ja suhteellisen huokeasti. Kotoinen tunnelma ja välitön palvelu houkuttelevat myös huippukokkeja bistron maailmaan.

Kokki tekee lounasajan ensimmäistä ateriaa. Kuva: YLE

Bistro Helsinki 15 on parin vuoden taipaleensa aikana saanut hyvän vastaanoton. Helsingin Korkeavuorenkadulla toimiva, muutamalla henkilöllä pyörivä ravintola sykkii lounasajan sekä pienen siestan jälkeen myös illan.

– Kyllä buumi on päällä. Alalle on tullut monta yrittäjää ja nimekkäitä keittiömestareita. Voisi odottaa, että enemmän mennään jatkossa bistromaisempaan suuntaan, ennustaa ravintolapäällikkö Iiro Salmi Bistro Helsinki 15:sta.

Suomen ykköskokit kyllästyvät hienojen ruokien näpertelyyn

Muutama huippukokki on jättänyt satojen, jopa tuhansien eurojen illallisten hinkkaamisen taaksensa. Muun muassa ravintola Savoyssa ja Nokassa pitkän uran tehneet kokit ovat lähteneet kokeilemaan siipiään nyt bistro-taivaalle. Parin kuukauden päästä he avaavat uuden bistron, koska tämän hetken tarjonta ei heitä miellytä.

– Suoraan sanoen se on surkeaa tällä hetkellä, mutta se nostaa päätään. Se vaatii yrittäjyyttä ja ammattikokkeja. Myös omistajan pitää olla paikalla. Hän on oikeastaan bistron henki.

Yksityisyrittäjillä ei ole tunnetusti helppoa. Ei vaikka olisit minkälainen velho keittiössä.

– Liikepaikat ovat todella tiukassa ja ketjut vievät ne. Ketjut pystyvät tarjoamaan parempaa vuokraa kuin yksittäiset yrittäjät. Niin kauan, kun suhtautuminen yrittäjyyteen on Suomessa, mitä on, niin helppoa ei tule olemaan, sanoo kokki ja ravintola-alan yrittäjä Henri Alen, joka työtovereineen etsi kolme vuotta sopivaa tilaa bistrolle Helsingin keskustasta.

Vatsa pitää saada täyteen

Huippukokkien keskuudessa on kova halu uudistaa suomalaista ruokakulttuuria nimenomaan bistroajattelun kautta. Tätä tukevat läheltä saatavat, hyvät raaka-aineet, kuten liha ja kasvikset.

– Tämä on elämäntapa kokille. Suomen ravintolamaailmassa, varsinkin ketjut, pyrkivät jatkuvaan voittojen tavoitteluun. Me ei lähdetä siihen mukaan, koska kaikki on loppujen lopuksi irti työntekijöiden selkänahasta. Me halutaan hyvä työpaikka itsellemme, sen verran palkkaa, että sillä pärjää ja tuottaa mielihyvää asiakkaille ja se riittää, luettelee kokki Henri Alen.

Ja yksi asia on tärkeä, painottaa Alen. Tyhjin vatsoin bistrosta ei lähdetä ulos eli snäkärin hampurilaisen voi siis jättää väliin.

.
.