Koe uusi yle.fi

Hautapaikka ei ole enää ikuinen

Hautausmailla palautuu seurakuntien hallintaan lukuisia hoitamattomia hautapaikkoja. Esimerkiksi perinteikkäitä sukuhautoja hautausmailla kuitenkin vaalitaan.

hautapaikat
Syksyinen Metsäkulman hautausmaa Karhulassa.
Metsäkulman hautausmaa Kotkassa.Yle / Raine Martikainen

Kotka-Kymin seurakuntayhtymän alueella etsitään haltijaa noin 900 hoitamattomalle haudalle. Hoitamattomat haudat siirtyvät aikanaan seurakuntayhtymän haltuun, jos hautaoikeuden haltija ei ota seurakuntaan yhteyttä.

- Varmasti näistä 900 hoitamattomasta haudasta yli puolet palautuu aikanaan seurakunnalle. Näistä tulee ajan myötä uusia hautapaikkoja, kertoo Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Raimo Heikkinen.

Seurakuntayhtymä ilmoittaa hautapaikkojen mahdollisesta palautumisesta seurakunnan haltuun hautausmailla yhteydenottopyynnöillä. Hauta siirtyy seurakunnalle vasta siirtymäajan jälkeen. Jälkikäteen tulee hautaoikeuden päättymisestä vain harvoin reklamaatioita.

- Onneksi näitä tapauksia on hyvin vähän. Joskus niitä on kuitenkin tullut vastaan. Jos on vaikka muutettu 1900-luvun alussa Amerikkaan ja tullaan pitkän ajan kuluttua käymään isovanhempien haudalla, voi olla että hautapaikkaa ei löydy. Seurakunnan kirjanpidosta kuitenkin löytyy oikea paikka, haudan sijainti voidaan vielä näyttää.

Hoidettu hauta on siisti

Hoidetun haudan erottaa hoitamattomasta silmämääräisesti. Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikön mukaan yleiskatsaus kertoo tilanteen.

- Hoitamattomalla haudalla on esimerkiksi reunakivet huonosti ja hautakivi voi olla kaatumaisillaan. Hoidetun näköinen hauta on siisti ja huolehdittu. Sellainen taso riittää meille hoidon merkiksi, vaikka esimerkiksi kukkia ei haudalla olisikaan, Raimo Heikkinen selvittää

Perinteikkäitä sukuhautoja vaalitaan hautausmailla. Kymin ja Kotkan vanhimpien hautausmaiden hautoja ja muistomerkkejä ei aiota muuttaa.

- Niissä on omalle ajalleen tyypillistä kivityötä, emme aio kajota niihin. Kulttuurihautoja voitaisiin seurakuntayhtymässä hoitaa verovaroin. Emme ole vielä tehneet hautakohtaista inventointia. Aiomme inventoida vanhat haudat, mutta siinä tullaan käyttämään melko tiheää kampaa.

Määräajat lyhentyvät

Hautapaikkasopimus tehdään nykyään 25 vuodeksi. Ainaishautoja ei ole myönnetty 1970-luvun jälkeen. Raimo Heikkinen pitää neljännesvuosisataa sopivana kestona hautapaikkasopimukselle.

- Sopimusaika voi olla jossain 50 vuotta, meillä 25 vuotta on vainajan maatumisenkin kannalta riittävä aika. Hallinta-aikaa voivat omaiset aina halutessaan jatkaa.

Hautakiviä koristavat nykyaikana muutkin symbolit kuin perinteiset ristit. Esimerkiksi enkeli on suosittu teema. Myös vainajan harrastuksista voi löytyä symboli, joka koristaa hautakiveä.

- Risti on tietenkin se perinteinen. Olen kuitenkin nähnyt esimerkiksi useamman nuottiavaimen muistomerkeissä, Raimo Heikkinen kertoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Laura Mäkiniemi