Hyppäys pakolaisleiriltä Suomen syksyyn

Pietarsaaren seudun kunnat vastaanottivat keskiviikkona kaikkiaan nelisenkymmentä pakolaista Burmasta. 14 heistä saa uuden kodin Luodosta, 12 Pedersörestä ja kymmenen Kruunupyystä. Pakolaisleirillä asuneelle eivät tiet, autot, kerrostalot tai puhelimet ole tuttuja.

Myanmar/Burma
Kuvassa lentokoneesta ulos tulevia burmalaisia
YLE / Jussi Siitarinen

Pietarsaaren seudun kunnissa terveyspalvelut ja tukiperheet järjestyivät suhteellisen helposti. Sen sijaan tulkkipula vaivaa edelleen - burmankielestä ruotsiksi kääntävää tulkkia ei ole löytynyt koko maasta.

Asunto odottamassa

Kruunupyy ottaa vastaan 10 burmalaista pakolaista Thaimaan pakolaisleiriltä, jossa osa on voinut asua vuosia.

Kruunupyyssä on elokuusta lähtien tehty käytännön valmisteluja uusien kuntalaisten vastaanottamiseksi. Tulokkaille on valmisteltu asuntoja, joissa on elämiseen tarvittava perusvarustus valmiina. Huonekaluja, sisustustekstiilejä ja mattoja on saatu SPR:n kautta.

Yksi kuusihenkiselle burmalaisperheelle varattu asunto on kolmio keittiöineen. Perusvarustukseen kuuluu käytettyjä huonekaluja ja tekstiilejä, mutta myös hiukan peruselintarvikkeita ja siivousvälineitä. Olohuoneen kirjahyllyssä on käytetty tv ja digiboksi ja keittiössä riisikeitin.

Varhaiskasvatusohjaaja Carina Ahlström ja sosiaaliohjaaja Carina Forsström toteavat, että riisikeitin on järkevä varustus, koska burmalaisten jokapäiväiseen ruokavalioon kuuluu aina riisi.

Burmalaiset kuljetetaan heti Kokkola-Pietarsaaren lentokentältä Luotoon lepäämään ja peseytymään. Sitten he matkaavat uusiin kotikuntiinsa. Ensimmäisenä päivänä paikalla on tulkki Vaasasta, joka osaa opastaa asunnon koneiden ja laitteiden käytössä. Lähipäivinä tulokkaat käyvät viramomaisten puheilla, muun muassa Kelassa ja poliisilaitoksella.

Carina Ahlström ja Carina Forsström eivät tiedä paljoa Kruunupyyhyn saapuvista perheistä He tietävät kuitenkin yleisesti burmalaisista, että heidät tunnetaan ahkerina ihmisinä, joilla on halu oppia kieliä ja hankkia töitä.

Kaikki vierasta

Kokkolassa kolmisen vuotta asunut burmalainen Maung Sein kertoo, että alku on tulokkaille varmasti vaikea. Pakolaisleirillä asuneelle eivät tiet, autot, kerrostalot tai puhelimet ole tuttuja. Vierasta on sekin, ettei kadulla kulkijaa tervehditä Suomessa, miettii Maung Sein.

Maung Sein itse on alkanut jo sopeutua, kehitys lähti käyntiin parin vuoden asumisen jälkeen. Aluksi alkoivat suomenkielen opinnot. Nyt Maung Sein opiskelee sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksessa lähihoitajaksi. Hän toivoo valmistuttuaan saavansa töitä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa