1. yle.fi
  2. Uutiset

Sirkkasonaatti soi Joensuussa

Joensuun keskustassa räpätti hyväntuulisesti keskiviikkoiltana, kun tusinan verran pyöräilijöitä tempaisi autottoman päivän kunniaksi. Äänitaideteos polkupyörille oli saanut nimen Sirkkasonaatti; tempauksella haluttiin tuoda kaupunkikeskustan liikenteen sekaan myös luonnollisia ääniä.

ääni
YLE / Siru Päivinen

- Vaikka polkupyörän räpättimen äänellä tietenkin tavoitellaan moottorin ääntä pyörään, ääni kuulostaa itseasiassa vaikkapa valtaisalta sirkkaparvelta. Kaupungit ovat täynnä monenlaisia kovia ja teknisiä ääniä, me halusimme Sirkkasonaatillamme pitää ihmisen ja inhimillisyyden puolta, kertoo ajatuksen isä Heikki Räisänen.

- Lähes kaikilla lapsilla on kokemuksia pyöräleikeistä. Yksi tunnetuimpia sukupolvesta toiseen tuntuu olevan räpätinpyöräily. Pyörään kiinnitetty pahvin, tai muiviluiskan palanen synnyttää mukavan räpättävän äänen, jota harva tulkinnee häiritseväksi, tai ärsyttäväksi, Räisänen toteaa.

Autot ovat suomalaisenkin yhteiskunnan pyhiä lehmiä, joita ilman ei tunnuta pääsevän pahimmoillaan edes lähikioskille. Toisinkin voisi usein silti valita. Pyörällä hujauttaa useammankin kilometrin matkat hetkessä, ja samalla saa etenkin hyvällä säällä mukavaa hyötyliikuntaa. Jää nähtäväksi, millaisia valintoja tämän päivän autojen takapenkeillä kasvatetut lapset aikuisena tekevät, onko heistä edes pyöräilemään omien lastensa kanssa.

Sirkkasonaatin osallistujista nuorin oli vielä nimetön vauva. Linjaman sisarusten polkupyörissä räpättimet soittivat sonaattia hyväntuulisesti maitopurkin kannesta leikatulla palasella ja muoviliuskalla.

Ajatus Joensuusta kesäisenä päivänä täynnä pyöräilijöiden räpättimiä kuulostaa sangen hyväntuuliselta teemapäivältä. Ehkä se innostaisi jättämään välillä auton kotiin, ja hakemaan hyvää mieltä Sirkkasonaatin tahtiin.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Siru Päivinen

Lue seuraavaksi