1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nokia ja John Wayne

Eipä aikaakaan, kun Nokian pääkonttori siirtyy muille maille - ja mitä sillä on väliä. Tätä mieltä on Ykkösaamun kolumnistin Harri Närhen lemmikkinorsu Abu Simppeli.

Kuva: Harri Närhi

Olen sanonut tämän ennenkin, mutta sanon sen taas: Älkää missään tapauksessa hankkiko lemmikiksi elefanttia.

Etenkään kerrostaloon. Muuten teistä tulee koko naapuruston silmätikku, isännöitsijä ei sano edes päivää ja eläinsuojeluväki rämpyttää ovikelloa kaiket päivät.

Mutta jos kaikesta huolimatta olette päätyneet norsuun, ostakaa se asiantuntevasta eläinpuodista. Itse hankin omani ruotsinlaivalta, vaikka olisi pitänyt arvata, ettei heillä voi sellaiseen kaupankäyntiin lupaa olla. Onhan norsunluun kauppa kielletty kaikissa sivistysmaissa. Jopa sellaisissa, jotka sallivat valaanpyynnin ja väestö syö koiria.

Eikä sellaista elefanttia kannata edes harkita, jossa ei ole luurankoa. Saman asian ajaa läjä harmaita jätesäkkejä, jolla on suuret korvat.

Tiedän, että näistä varoituksista huolimatta saatatte päätyä elefanttiin. Olkaa silloin tarkkana, ettei se ole sellainen umpikiero, itserakas ja loputtomaan juhlimiseen taipuvainen norsu kuin Abu Simppeli. Sellaisen kanssa menevät sekä rahat, että järjen valo, eikä ainakaan tässä osoitteessa ole kumpaakaan liiaksi.

Esimerkiksi viime tiistaina Abu veti ensin ruokakomeron tyhjäksi ja asettui sitten sohvalle kyselemään hankalia. Se kun tietää, että haluan aina osoittaa laajaa lukeneisuuttani.

Tosin norsun kanssa on alkanut kirkastua, että olen lukenut ihan vääriä kirjoja.

- Mitä se on, sahib, tämä karisma? Fantti halusi tietää.

- Se on henkilökohtaista vetovoimaa. Kreikan sana tarkoittaa lahjaa jumalilta.

- Kreikasta viis´, sahib. Niillehän pelkkä budjetti on ihan hepreaa. Mutta onhan minulla sitä?

- Mitä?

- Karismaa? Enkös minä ole vetovoimainen ja mukaansa tempaava persoona?

Katsoin asiaa siltä kannalta ja olihan norsulla kieltämättä oma huomioarvonsa. Ainakin sitä on hiton vaikea olla huomaamatta. Ja usein se tempasi mukaansa myös minun konjakkipulloni.

- No jos vetovoima on suhteessa kappaleen massaan, niin olethan sinä varsin karismaattinen.

Se tajusi viittauksen vyötärönauhaansa, mutta ei närkästynyt.

- Jos olisi tyhmien vitsien Oscar-palkinto, sahib, sinulla olisi niitä jo kokonainen kansa. Mutta minä ajattelin, että kun tämä Nokian uusi johtaja valittiin sen takia, että hänellä on karismaa, niin eikös minun kannattaisi hakea samoihin hommiin? Ei kai niissä ihan huonot liksat ole? Voisi ostaa paremman puhelimen. Vaikka iPhonen?

Alaleukani loksahti pitkin lattiaa.

- Ensinnäkin, fantti hyvä, iPhone ja Nokia eivät liity mitenkään toisiinsa. Valitettavasti. Ja onhan siihen työhön valitulla oltava muutakin kuin karismaa. Täytyy ymmärtää mobiilitekniikan globaaleja lainalaisuuksia ja markkinoiden synergioita ja...

Ei anna minun puhua loppuun sellaista, mitä en itsekään ymmärrä.

- Sitä varten niillä on siellä insinöörit ja analyytikot, herrani. Kyllä telkkarissa ja lehdissä sanottiin, että karisma siinä ratkaisi. Sitäpaitsi minä en veisi Nokian pääkonttoria koskaan pois Suomesta, kun meiltä on sinne paljon lyhyempi matka.

- Minne?

- Nokialle. Niille kun on siellä firmassa alkanut tulla tästä suomalaisuudesta aikamoinen rasite. Mutta minä olen kansainvälinen elefantti. Nimenkin voisin muuttaa markkina-alueen mukaan. Lähi-idässä olisin El Efantti, Kiinan kulmilla Ho Ho Norsu ja jenkeissä John Wayne.

- Mutta eihän John Wayne kuulosta yhtään elefanttilta?

Mutta norsu vain nosti nokk... ää... kärsäänsä.

- Sä et ymmärrä näitä globaaleja strategioita, sahib, kun sä olet tuollainen isänmaallinen kalkkis. Kai se sitten pitää siirtää se pääkonttorikin jonnekin vähän keskemmälle. New Yorkiin vaikka. Lyödäänkö vetoa, sahib, siihen ei mene kuin kolme vuotta. Tops. Huomasitko sä, mä sanoin tops? Niin me tärkeät tyypit puhutaan. Panoksena sun Visa vastaan mun koko vuoden tiskivuorot?

Ja minä kun jo luulin, että Abu Simppeli halusi vain oppia paremmin suomea.

Jos nyt karisma on suomea. Työ, leipä ja kaukosäädin riittävät sanoiksi meille tavallisille duunareille. Ellei sitten ole IT-alalla, kuten setäni, joka on vääpelinä Rovaniemen IT-rykmentissä.

Vetoa en silti ala elefantin kanssa lyömään, kun se sai minut tajuamaan, että Nokian suomalaisuus ei sijoittajia kiinnosta. Eihän se mikään markkinavaltti olekaan.

Siis siitä huolimatta, että nokialaiset ovat oivat kumisaappaat ja polkupyörän paikkausaskina hyvä merkki. Täällä Suomessa kun syyskylmillä sormet kohmeessa pyörää korjaillee, taikka sienimetsässä kumisaappailla rypöö, riittää, että itse tuote toimii.

Silloin on ihan sama vaikka firman pomona olisi elefantti.

Karismalla tai ilman.