Suomalaiset palailevat elpyvään Venäjään

Venäjän talouden elpyminen on saanut suomalaisyrittäjät uudelleen liikkeelle itänaapurin markkinoille. Talouskriisin alussa jäädytettyjä hankkeita on jatkettu ja uusia pantu alulle. Rakenteilla on mm. asuntoja, kauppakeskuksia ja eri alojen tuotantolaitoksia, nyt myös suurten keskusten ulkopuolella.

talous

Kaluga on 350 000 asukkaan alue parisataa kilometriä Moskovasta lounaaseen. Pikkukaupungista on lyhyessä ajassa tullut yksi Venäjän autoteollisuuden keskuksista.

Kaluga on niitä alueita, joissa talous kasvaa selvästi muuta Venäjää nopeammin ja nyt alueen ovat löytämässä myös suomalaiset. Taantuman ajaksi jäihin pantu Lemminkäisen teollisuuspuistohanke nytkähti liikkeelle tiistaina.

Ensimmäisenä yli sadan hehtaarin alueelle nousee Rani-Plastin 20 miljoonan euron muovikalvotehdas. Ulkomaiset investoinnit Venäjälle ovat tänä vuonna vielä peräti puolittuneet viime vuodesta, mutta suomalaisyritys uskoo itämarkkinoihin.

- Ehkä me olemme perushulluja, mutta kyllä tämä markkina on paljon suurempi kuin mitä alun perin laskimme, sanoo Rani-Plastin toimitusjohtaja Mikael Ahlbäck.

Useita hankkeita vireillä

Lemminkäisen teollisuuspuistoon mahtuisi parikymmentä tehdasta ja tulijoita on jo luvassa, kertoo Lemminkäinen Talo Internationalin toimitusjohtaja Juha Höyhtyä.

- Neuvotteluja käydään useiden sekä suomalaisten että ulkomaalaisten sijoittajien kanssa, Höyhtyä kertoo.

Suomalaisten aktivoituminen näkyy muuallakin Venäjällä, tietää Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Mirja Tiri.

- Ensi vuoden aikana on tulossa useita uusia tehtaita ja yhteistyötuotantoa, että aktiviteettia on ihan valtavasti.

Suomelle on myös aivan viime aikoina tullut Venäjältä yli 100 miljoonan euron arvosta kone- ja laitetilauksia. Tarvetta uusiin investointeihin Venäjällä riittää, etenkin perusteollisuuden, kuten teiden ja kunnallistekniikan uudistamiseen, mutta hankkeiden saaminen liikkeelle näyttää edelleen viipyvän.

Lähteet: YLE Uutiset / Marja Manninen, Kaluga