1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Aamun kirjassa 2.9. Hannu Salaman Sydän paikallaan

Ikuinen kapinallinen Hannu Salama jurnuttaa siunatusta suomalaisesta kännykiimasta, joka on hullaannuttanut nopeimman ja älykkäimmän kansakunnan. Hän ennustaa kapitalismin loppua ja ihmiskunnan tuhoa. Edes globaalitaivastelijoitten kestävä kehitys ei pelasta ihmisiä.

Ylen aamu
Hannu Salama
Kirjailija Hannu Salama ironisoi tuoreessa teoksessaan mm. kestävän kehityksen ideologian. Yhteiskuntakriitikkona tunnettu Salama oli Seppo Puttosen ja Nadja Nowakin vieraana Aamu-tv:n Aamun kirjassa.

Salaman näköinen kirjailija Hans von Blixt kirjoittaa ystävälleen Allulle muistelmiaan menneiltä vuosikymmeniltä. Allu on loikkinut kolmen puolueen kautta EU-virkamieheksi. Hans on pettynyt menneeseen, nykyiseen eikä usko tulevaankaan. Kirjan sävy kuitenkin leikkisä.

Lippostelu, nokialisaatio ja totuudentorjuntahistorioitsijat vilisevät värikkäässä kielessä. Virkkeet ovat monisanaisen polveilevia kuin lakikirjan teksti. Se on kuin monimutkaisen nykyelämän kuva. Toisaalta teksti herkistyy välillä Hansin ensirakkautta kuvatessaan haikeaksi.

Hannu Salama on kirjoittanut armottoman ja terävän tilityksen nyky-Suomen tilasta. Elämme laillistetun roistomaisuuden yhteiskunnassa, jossa totuuden sanominen on talousennusteiden perässä kulkiessa menettänyt merkityksensä.

Hannu Salama (s. 1936)

Otteita runsaasta tuotannosta:

Se tavallinen tarina (romaani, 1961)

Juhannustanssit (romaani, 1964)

Minä, Olli ja Orvokki (romaani, 1967)

Tapausten kulku (romaani, 1969)

Siinä näkijä missä tekijä (romaani, 1972)

Kosti Herhiläisen perunkirjoitus (romaani, Finlandia-sarja osa 1,1976)

Kolera on raju bändi (romaani, Finlandia-sarja osa 2, 1977)

Pasi Harvalan tarina I (romaani, Finlandia-sarja osa 3, 1981)

Pasi Harvalan tarina II (romaani, Finlandia-sarja osat 4 ja 6, 1983)

Kaivo kellarissa (romaani, Finlandia-sarja osa 5, 1983)

Elämän opetuslapsia I-IV (romaanit, 1997-2005)

Sydän paikallaan (romaani, 2010)

Lähteet: YLE Uutiset/Seppo Puttonen ja Nadja Nowak