Honkasalo pureutuu elämänkamppailuun Tokiossa

Dokumenttiohjaaja Pirjo Honkasalo kuvaa uudessa elokuvassaan japanilaisen buddhalaispapin kamppailua itsensä kanssa. Nuori pappi on entinen nyrkkeilijä. Karuun tokiolaismaisemaan sijoitetut keskustelut vievät syvälle päähenkilön mielenmaisemaan. Dokumentin tarina muotoutui vasta kuvausten aikana.

kulttuuri
Rukoileva mies.
Cinema Mondo

Pirjo Honkasalo lähti pari vuotta sitten tekemään elokuvaa Japaniin paikallisen yleisradioyhtiön kutsumana.

- Minulle sanottiin, että saisin tehdä mitä tahansa, kunhan se tapahtuisi Tokiossa. Idea tuntui heti niin haastavalta ja hyvältä, että siihen oli pakko suostua, Honkasalo naurahtaa.

Miettiessään aihetta elokuvalleen Honkasalo sai kuulla tokiolaisesta baarista, jota pitää nuori buddhalaismunkki. Munkkibaarin pitäjä Yoshinobu Fujioka on löytänyt tiensä munkiksi nyrkkeilyn kautta.

- Molemmissa, sekä nyrkkeilykehässä että munkkina toimiessaan, ihminen joutuu taistelemaan ennen kaikkea itseään vastaan, Fujioka vertaa.

Tarina kypsyi elokuvan valmistuessa

Honkasalo ja Fujioka tutustuivat toisiinsa pikkuhiljaa, kun elokuvaa kuvattiin. Myös tarina muotoutui sitä mukaa, kun dokumentti valmistui. Pirjo Honkasalon mukaan japanilaisuuteen ei kuulu, että ihminen kertoisi nopeasti ja perinpohjaisesti elämäntarinansa.

- Luottamus rakentuu pikemminkin pala palalta, niin kuin suomalaisillakin. Jos elokuvassani on tarina, niin se on lopputulos, ei lähtökohta, Honkasalo kiteyttää.

ITO - Seitti - Kilvoittelijan päiväkirja -elokuva saa Suomen ensi-iltansa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla torstaina.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Emma Vainio