Keskusta kannattaa ulkomaista työvoimaa

Keskustan mielestä Suomeen tarvitaan ulkomaista työvoimaa. Keskustan eduskuntaryhmä esitteli keskiviikkona maahanmuuttoasiakirjaansa eduskunnassa ja varoitteli suomalaisia liiasta sinisilmäisyydestä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa.

talous
Maalarin tarvikkeita
Arja Lento/YLE

Keskusta on kääntymässä sille kannalle, että EU:n ulkopuoliselle työntekijälle voidaan myöntää pääsääntöisesti vuoden oleskelulupa, kun hallitus esittää viiden vuoden lupaa. Hallituksen esitys on parhaillaan hallintovaliokunnassa.

Kansanedustaja Kimmo Tiilikainen perusteli vuoden lupaa keskustan aiemmin omaksumalla kannalla.

- On vahvoja perusteita sille, että pääsääntö pysyisi vuodessa. Erityisen painavista syistä, puhutaan esimerkiksi yliopistojen asiantuntijatehtävissä, voitaisiin kerralla mennä jopa viiteen vuoteen, Tiilikainen sanoi.

Kuntaministeri Tapani Töllin mukaan maahanmuuttokeskustelu on viime aikoina kärjistynyt ja hän vetosikin asiallisen maahanmuuttokeskustelun puolesta.

- On tärkeää, että keskustelu perustuu faktoihin ja että käsitteet ovat selvät, Tölli sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän asiakirjan mukaan suomalaisella sinisilmäisyydellä on kuitenkin oltava rajansa. Niinpä turvapaikkajärjestelmän väärinkäytökset on keskustan mukaan estettävä ja aiheettomia turvapaikkahakemuksia vähennettävä. Myös turvapaikkahakemusten käsittelyä ja kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden palauttamista on tehostettava, keskustan ohjelmassa todetaan.

Lähteet: YLE Uutiset