Helppo raha ajaa marjastajat tienvarsille

Oulun seudulla on viime päivinä tehty havaintoja marjastajista ja sienestäjistä, jotka hankkivat herkkunsa moottoriteiden penkereiltä. Oulun yliopiston toksikologi arvelee, että ilmiön takana on raha. Esimerkiksi saastuneelta alueelta poimittu herkkutatti sisältää elohopeaa.

Kotimaa
YLE

Vuosikymmen sitten ei olisi tullut kuuloonkaan, että Elintarvikevirasto EVIRA joutuu ohjeistamaan suomalaisia siitä, mistä marjat ja sienet kannattaa poimia. Toksikologi Pirkko Viitala Oulun yliopistosta ihmettelee, minne on kadonnut perimätieto ja supisuomalainen maalaisjärki.

- Tuntuu kyllä aika oudolta, että suosituksia joudutaan antamaan. Eviran ohje on, että pieneltä hiekkatieltä pitää kävellä 25 metrin päähän ja vilkkaalta moottoritieltä 50 metriä, selittää Viitala.

Toksikologi Pirkko Viitalla on teoria tienpiennarmarjastajista.

- Raha sinne ajaa. Nopeampaa on poimia marjoja ja sieniä myytäväksi. Ei tarvitse kanniskella ja kuljetella pitkiä matkoja mukanaan, pohtii Viitala.

Hän haluaa painottaa, että tällainen toimita ei ole yksityisasia, vaan siihen pitäisi jokaisen puuttua.

Vaikka lyijystä on päästy eroon, saastuttavat autot edelleen. Auton renkaista irtoaa pölyä ja pakoputkesta ilmoille pääsee muun muassa palamattomia hiilivetyjä sekä PAH -aineita, jotka aiheuttavat syöpää.

- Pihapiiristäkään ei kannata sieniä noukkia, ainoa turvallinen vaihtoehto on puhdas metsä. Niitähän meillä täällä Suomessa riittää, muistuttaa toksikologi Pirkko Viitala.

Lähteet: YLE Oulu